ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Θέμα: Ανοικτό Συνέδριο Φορέων Πρόληψης και Απεξάρτησης
Επιστήμονες και συλλογικότητες από όλο το φάσμα του πεδίου πρόληψης και θεραπευτικής αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στη χώρα μας, προσκαλούν στο ανοικτό συνέδριο
«H αντιμετώπιση της εξάρτησης στην Ελλάδα: Χθες, σήμερα, αύριο»
την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023, 09.00΄-18.00΄, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, αίθουσα Μελίνα Μερκούρη.
Το συνέδριο επιχειρεί να ανοίξει έναν ευρύ επιστημονικό, πολιτικό και κοινωνικό διάλογο για το θέμα των εξαρτήσεων στην Ελλάδα σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή: Μετά την εξαγγελία του Υπουργείου Υγείας για σαρωτικές αλλαγές, με κατάργηση όλων των εγκεκριμένων (ν. 4139/2013) φορέων και προγραμμάτων πρόληψης και θεραπείας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις των επιστημόνων πρώτης γραμμής, των ληπτών υπηρεσιών και της κοινωνίας.
Σκοπός των διοργανωτών είναι να αποτυπώσουν τη σημερινή και πραγματική εικόνα του πεδίου των εξαρτήσεων – με τα επιτεύγματα, τις αδυναμίες και τις νέες προκλήσεις της- και να συνθέσουν τις προτάσεις τους για μια μακρόπνοη πολιτική ολιστικής αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στο πλαίσιο ενός δημόσιου συστήματος υγείας.
Το συνέδριο θα καλύψει τις ακόλουθες θεματικές
o Η πρόληψη και η θεραπευτική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στο κατώφλι της απορρύθμισης: Κείμενο-κάλεσμα για συσπείρωση
o Μείωση της βλάβης: Ανάπτυξη υπηρεσιών και νέες προκλήσεις
o Η θεραπεία των εξαρτήσεων από ψυχοδραστικές ουσίες: Μπροστά στην πολυπλοκότητα
o Ο κοινός στόχος της ένταξης: Θεμελιώδεις αρχές, νέες τάσεις και ανάγκες
o Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση σε διαρκή αναζήτηση και η αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στο στόχαστρο
o Εξάρτηση από το αλκοόλ και άλλοι εθισμοί της συμπεριφοράς
o Πρόληψη και παρέμβαση στην εφηβεία
o Τέχνη, αθλητισμός, κοινωνικές δράσεις, δικτύωση και συνέργειες: Καλές πρακτικές και προοπτικές
o Συμπεράσματα – διακήρυξη του Συνεδρίου
Οι διοργανωτές απευθύνουν ανοικτή πρόκληση συμμετοχής σε επιστήμονες, ερευνητές, εργαζόμενους και λήπτες υπηρεσιών από τον χώρο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, της ψυχικής υγείας και της κοινωνικής φροντίδας, σε επιστημονικές ενώσεις, σε χαράσσοντες πολιτική και σε κάθε ενδιαφερόμενο/η.
Το Ανοικτό Συνέδριο συνδιοργανώνεται από επιστημονικό προσωπικό των φορέων πρόληψης και απεξάρτησης, την Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ (ΟΣΟΚΕΘΕΑ), τον Σύλλογο Γονέων και Φίλων ΔΙΑΠΛΟΥΣ, τον Σύλλογο Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ και το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Πρόληψης. Συμμετέχουν, επίσης, ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Για περισσότερες πληροφορίες: anoixtosynedrio@gmail.com
Η Μονάδα Απεξάρτησης 18 Άνω αποτελεί το μεγαλύτερο δημόσιο πρόγραμμα απεξάρτησης ενταγμένο στο ΕΣΥ και ανήκει διοικητικά στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής έχοντας ξεκίνησει τη λειτουργία της στις αρχές της δεκαετίας του ’80 μέσα στον χώρο του Νοσοκομείου, αναπτύσσοντας αργότερα 30 διαφορετικές δομές σε ολόκληρη την Αττική. Το θεραπευτικό πρόγραμμα της Μονάδας Απεξάρτησης 18 Άνω απευθύνεται σε όλους τους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών και τις οικογένειές τους, καθώς και σε άτομα με συμπεριφορές εξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια, το διαδίκτυο και άτομα με διατροφικές διαταραχές, δίνοντας έμφαση και σε Ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως άτομα με ψυχιατρική συννοσηρότητα, έφηβοι, γυναίκες, μητέρες με τα παιδιά τους ή γυναίκες σε φάση εγκυμοσύνης, μετανάστες, φυλακισμένους. Στόχος της Μονάδας Απεξάρτησης 18 Άνω είναι η πλήρης απεξάρτηση του ατόμου από ουσίες και συμπεριφορές εξάρτησης και αυτό επιτυγχάνεται με την ψυχοθεραπεία, ατομική και ομαδική, την τέχνη και τη συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Οι περιπτώσεις ψυχιατρικής συννοσηρότητας αντιμετωπίζονται σε στενή συνεργασία με τους ψυχίατρους της Μονάδας. Στο θεραπευτικό Πρόγραμμα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκπαιδευμένοι θεραπευτές, ψυχίατροι, ψυχολόγοι, δραματοθεραπευτές, ειδικοί θεραπευτές, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, βρεφονηπιοκόμοι, κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι, εργοθεραπευτές, γυμναστές, διοικητικοί, που συγκροτούν την θεραπευτική ομάδα ως ισότιμα μέλη. Κατά την διάρκεια όλων των χρόνων λειτουργίας του το 18 άνω έχει αναπτύξει πολλά προγράμματα και τμήματα όπως Προγράμματα για την εξάρτηση από ουσίες και από αλκοόλ Ανοικτού Τύπου και Εσωτερικής Διαμονής, Κέντρα Ημέρας, Ειδικό Πρόγραμμα για Εξαρτημένες Γυναίκες και Εξαρτημένες Μητέρες, Ειδικό Πρόγραμμα για Έφηβους και Νέους, Πρόγραμμα για φυλακισμένους, Τμήμα Θεραπείας της Οικογένειας, Προγράμματα για Νέες Εξαρτήσεις Πρόγραμμα για Εξαρτημένους Μετανάστες, Τμήματα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σχολείο 18 Άνω, Τμήμα Έρευνας, Εκπαίδευσης και Πρόληψης. Τον τελευταίο χρόνο, σε συνεργασία με ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ το 18 άνω λειτουργεί την Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης (Detox), μέσα σε υποδομές του ΨΝΑ.
Σχετικά με το νέο νομοσχέδιο
Στις 31-10-2023, ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νέο Νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στο οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η σύσταση Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (Ε.Ο.Π.Α.Ε.). Στον Οργανισμό αυτό που θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου θα ενταχθούν και θα διαλειτουργούν όλοι οι εγκεκριμένοι οργανισμοί και φορείς απεξάρτησης. Στον ΕΟΠΑΕ θα ενταχθούν το ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, Ιδιωτικού Δικαίου), ο ΟΚΑΝΑ (Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών, Ιδιωτικού Δικαίου) και όλα τα Δημόσια Προγράμματα Απεξάρτησης που λειτουργούν στα Νοσοκομεία (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Νοσοκομείο Κέρκυρας, Ιωαννίνων και Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής). Αυτό σημαίνει ότι η Μονάδα Απεξάρτησης 18 άνω αποσπάται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και εντάσσεται σε ένα οργανισμό που είναι ΝΠΙΔ τον ΕΟΠΑΕ. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα Θεραπευτικά Προγράμματα που λειτουργούν εντός του ΕΣΥ. Ο ΕΟΠΑΕ θα διοικείται από ΔΣ που θα ορίζει η κυβέρνηση, θα έχει την ευελιξία που έχουν τα ΝΠΙΔ, σε οικονομικό και διοικητικό επίπεδο, σε επίπεδο συμβάσεων και συνεργασίας με άλλους ιδιωτικούς φορείς και την ευελιξία να προσλαμβάνει προσωπικό με σχέσεις εργασίας διαφορετικές από αυτές που ισχύουν στο ΕΣΥ. Αυτό θα έχει ως συνέπεια με την ένταξη στον ΕΟΠΑΕ να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς των εργαζόμενων στα Δημόσια Προγράμματα Απεξάρτησης. Η συγχώνευση σε ένα τόσο μεγάλο Οργανισμό (1500 εργαζομένων) αλλάζει την φυσιογνωμία των Θεραπευτικών Προγραμμάτων, δημιουργεί ένα γραφειοκρατικό σύστημα διαχείρισης και διοίκησης που αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην απώλεια της ιδιαίτερης κουλτούρας και φιλοσοφίας των Προγραμμάτων και του θεραπευτικού πλουραλισμού, καθώς και του θεραπευτικού συνεχούς. Τα στοιχεία αυτά είναι πολύ σημαντικά για τους εξαρτημένους ανθρώπους, για την επιλογή που θα κάνουν και την θεραπευτική σχέση που αναπτύσσουν καθώς εντάσσονται σε θεραπεία. Ακόμα και αν το νέο νομοσχέδιο προβλέπει διακριτή λειτουργία ανάμεσα στα Θεραπευτικά Προγράμματα, ο Οργανισμός θα αναπτύξει μια δική του δυναμική συγκεντροποίησης και αλληλοεπικάλυψης με κίνδυνο τα Θεραπευτικά Προγράμματα που σήμερα λειτουργούν να χαθούν, να συγχωνευθούν και να ομογενοποιηθούν. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα ακυρωθεί στην πράξη η αυτονομία του 18 άνω, η φιλοσοφία του και η δυνατότητά του να προσελκύει τα εξαρτημένα άτομα.
Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ
ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ 18 ΑΝΩ