Που θα βρείτε το
Κέντρο Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ» ΔιεύθυνσηΔήλου 10, 145 62 Κηφισιά
 Τηλ./Fax210-80 82 673
 E-Mailinfo@pronoi.org.gr
 Ώρες  ΛειτουργίαςΔευτέρα - Παρασκευή
8.00 - 14:30

Δευτέρα & Τετάρτη
8.00 - 20:30
Νέα/Ανακοινώσεις
ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ" E-mail

 
ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2016 E-mail

 

 

 

 

 

 

Ημερομηνία: 03/02/2016

Αρ. Πρωτ.: 1474

 

Προς: Υπεύθυνη  Αγωγής Υγείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Β΄ Αθήνας,

κ. ΦΡΥΔΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

Κοινοποίηση: Διευθυντή  Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης  Διεύθυνσης

Β΄ Αθήνας,

κ. ΦΑΛΟΥΚΑ  ΑΘΑΝΑΣΙΟ


 

ΘΕΜΑ : ΕΓΚΡΙΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ  ΕΦΗΒΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ

ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ


 

Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι,

Σε συνέχεια της συνεργασίας μας , θα επιθυμούσαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Κέντρο Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ», διοργανώνει το 3Ο Εφηβικό Φεστιβάλ Διαφημίσεων Πρόληψης των  Εξαρτήσεων  .

Όπως  ήδη γνωρίζετε, οι μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους συνεργάζονται με   την «ΠΡΟΝΟΗ» στα πλαίσια  του προγράμματος  Αγωγής Υγείας του Υπουργείου Παιδείας : «Είμαι και Εγώ στην Πρόληψη» .  Οι μαθητές  έχουν τη δυνατότητα μέσω της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα, να δημιουργήσουν  μια διαφήμιση πρόληψης της εξάρτησης από το κάπνισμα , το αλκοόλ,  τα ναρκωτικά και το διαδίκτυο, αποσκοπώντας να προβληματίσουν και να προβληματιστούν, για την επιρροή  των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και την πρόληψη των εξαρτήσεων .

Παράλληλα , οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν με υπευθυνότητα για την πρόληψη των εξαρτησιογόνων ουσιών και συμπεριφορών, ώστε να είναι σε θέση να αναλάβουν δράση τόσο για την προσωπική τους προφύλαξη , όσο και για την  οργάνωση συλλογικών δραστηριοτήτων προφύλαξης στο χώρο του σχολείου.

Όλα τα χρόνια υλοποίησης  του προγράμματος έχουμε καταφέρει να προσεγγίσουμε παραπάνω από 8000 μαθητές, ενώ την πρώτη και τη δεύτερη  χρονιά υλοποίησης του Φεστιβάλ συμμετείχαν παραπάνω από 3000 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Μελέτες που διερεύνησαν την επιρροή της έκθεσης των έφηβων  σε διαφημίσεις και δραστηριότητες προώθησης  για το κάπνισμα  και την  έναρξη του  καπνίσματος, δείχνουν ότι υπάρχει υψηλή συσχέτιση μεταξύ της διαφήμισης των τσιγάρων και της πιθανότητας οι έφηβοι που δηλώνουν «ότι δεν καπνίζουν» να μετακινηθούν προς το «ότι σκέφτονται να καπνίσουν», ενώ αυτοί που δηλώνουν «ότι σκέφτονται να καπνίσουν» να αρχίσουν στην πράξη το κάπνισμα (Lovato και συνεργάτες, 2003).

Σε παρόμοια συμπεράσματα καταλήγουν και άλλες έρευνες που έχουν γίνει για την επιρροή των διαφημίσεων του αλκοόλ. Η μεγάλη έκθεση σε διαφημίσεις για αλκοόλ συμβάλλει στην αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ από ανήλικους νέους (Snyder et al, 2006, Stacy et al, 2004, Grube et al, 1994)

Λαμβάνοντας υπόψη τα ερευνητικά δεδομένα, η νέα τάση στις παρεμβάσεις πρόληψης στους νέους στρέφεται αρκετά σε παρεμβάσεις επιμόρφωσης στα ΜΜΕ (Media literacy approach),  που στόχο ακριβώς έχουν να  βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν τον ρόλο των μέσων και της διαφήμισης και να φιλτράρουν κριτικά τα μηνύματα που δέχονται, ώστε να κάνουν ορθά  τις επιλογές τους (NATIONAL YOUTH ANTI-DRUG MEDIA CAMPAIGN, 2001).

Το Φεστιβάλ εφηβικών διαφημίσεων πρόεκυψε λοιπόν, σαν μια συνέχεια και ολοκλήρωση μιας τέτοιας προσέγγισης, αφού  βάζει  άμεσα τους εφήβους να σκεφτούν με ποιο τρόπο εκείνοι θα μπορούν  να περάσουν κάποια μηνύματα αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα πρωτοβουλία για δράση.

Ουσιαστικά οι νέοι δημιουργούν για τους νέους. Σε ένα Φεστιβάλ με πρωταγωνιστές τους ίδιους!!!

Στο Φεστιβάλ,  θα γίνει η προβολή των διαφημίσεων  που έχουν δημιουργήσει οι μαθητές για την πρόληψη των εξάρτησης από το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και το διαδίκτυο σε συνομήλικους τους και παράλληλα  θα γίνει η επιλογή της καλύτερης.  Η νικήτρια ομάδα θα βραβευτεί με ένα δώρο έκπληξη , ενώ η διαφήμιση θα προβληθεί από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τοπικής ή και ευρύτερης εμβέλειας.

Το Φεστιβάλ θα πλαισιωθεί από μουσική συναυλία , στην οποία θα συμμετέχουν μαθητικά μουσικά συγκροτήματα.  Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί στις 16/04/2016,τις ώρες 17.00-22.00μμ , στο Δήμο Κηφισιάς (Δημαρχείο Κηφισιάς: Αίθουσα Πολιτιστικού Κέντρου ¨Βασ. Γκατσόπουλος¨, Διονύσου & Μυρσίνης 2, Κηφισιά).

Παράλληλα θα   ψηφιοποιηθούν  τα έργα των μαθητών και θα προωθηθούν  μέσω του διαδικτύου σε όλους τους συνεργαζόμενους φορείς μας, καθώς και σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα.

Θα επιθυμούσαμε την άδεια και τη συνεργασία σας , προκειμένου να ενημερώσουμε ανά τμήμα τους μαθητές όλων των σχολειών  για το Φεστιβάλ και να τους καλέσουμε να συμμετέχουν σε αυτό. Θα επιθυμούσαμε να αξιοποιήσουμε αρχικά  τα πενταμελή των μαθητών και σε δεύτερη φάση να  συνεργαστούμε μαζί τους στην προώθηση του Φεστιβάλ σε όλους τους μαθητές.

Παράλληλα κρίνεται απαραίτητη η ενημέρωση των εκπαιδευτικών που εφαρμόζουν  εγκεκριμένα προγράμματα αγωγής υγείας ή αναλαμβάνουν δράσεις προαγωγής της υγείας στο σχολικό περιβάλλον, προκειμένου να υποστηρίξουν  τους μαθητές  για τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ.

Οι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν:

1.με τη δημιουργία μιας διαφήμισης (σε μορφή αφίσας ή  τηλεοπτικού – ραδιοφωνικού σποτ ή ακόμα και εφαρμογής  για    έξυπνες συσκευές)

2. με ένα μουσικό συγκρότημα,

3.με τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση της εκδήλωσης και

4.απλά παρακολουθώντας την

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η καινοτομία του Φεστιβάλ έγκειται στην εκπαίδευση συνομηλίκων (peer to peer education),η οποία αποτελεί  από μόνη της,  ολοκληρωμένη πρόταση παρέμβασης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων  στους μαθητές. Δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχει το σύνολο της  σχολικής κοινότητας (μαθητές –εκπαιδευτικοί- γονείς), αλλά και ευρύτεροι κοινωνικοί φορείς, στοχεύοντας μεταξύ άλλων στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και του ρόλου των μαθητών και μαθητριών ως ενεργού παράγοντα   αναβάθμισης της ποιότητας στη  σχολική ζωή.

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή  διαφημίσεων πρόληψης  ή συμμετοχής μουσικών συγκροτημάτων , ορίζεται  η 16η Μαρτίου 2016.

Αναλυτική περιγραφή συμμετοχής στο 3ο Εφηβικό Φεστιβάλ  Διαφημίσεων Πρόληψης των Εξαρτήσεων

1. Γενικά

Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Δήμου Κηφισιάς και του ΟΚΑΝΑ (Οργανισμός  Κατά των Ναρκωτικών)  «ΠΡΟΝΟΗ» , σε συνεργασία με το Γραφείο Αγωγής Υγείας της  Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Β΄ Αθήνας, διοργανώνει το 3Ο Εφηβικό Φεστιβάλ Διαφημίσεων Πρόληψης των  Εξαρτήσεων  . Η «ΠΡΟΝΟΗ» είναι μια δημόσια υπηρεσία, οπου μπορούν να απευθυνθούν γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης για θέματα εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας.

Η «ΠΡΟΝΟΗ», όπως και όλα τα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι δομές που νόμιμα δραστηριοποιούνται, σύμφωνα με το ΦΕΚ 434/17-3-2011/Τευχος Β΄, στην εφαρμογή προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Οι μαθητές καλούνται να λάβουν μέρος στο Διαγωνισμό με ατομικά ή ομαδικά έργα, που προβάλλουν ένα μήνυμα  πρόληψης των εξαρτήσεων και προάγουν την ψυχοκοινωνική  υγεία.

2. Θεματικές ενότητες Διαγωνισμού

Α. Εικαστικά μέσα: ζωγραφική, γλυπτική, κολάζ, ψηφιδωτό  ή και σύνθεση αυτών

Οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν έργα με θέμα «Δρω –Δημιουργώ- Προλαμβάνω». Τα εικαστικά  έργα θα πρέπει να έχουν μέγεθος Α3 (29,7x 42cm). Οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ελεύθερα τις διάφορες τεχνικές ζωγραφικής, γλυπτικής, κολάζ, ψηφιδωτού  ή  και σύνθεσης αυτών, ώστε να μεταφέρουν το μήνυμά τους. Στο πίσω μέρος του έργου θα πρέπει να αναγράφονται με ευανάγνωστα γράμματα τα στοιχεία των συμμετεχόντων (όνομα, επώνυμο, σχολείο, τίτλος έργου, ονοματεπώνυμο  υπεύθυνου εκπαιδευτικού, τηλέφωνο  και e-mail σχολείου). Θα υποβάλλονται σε φάκελο, στον οποίο θα εμπεριέχεται συμπληρωμένη η δήλωση γονεϊκής συναίνεσης συμμετοχής του μαθητή (των μαθητών) στο διαγωνισμό. (Μια κενή έντυπη δήλωση  συμπεριλαμβάνεται στο τέλος της  παρούσας ενημέρωσης).

Β. Σύντομο βίντεο ή ψηφιακή εφαρμογή

Οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν ένα σύντομο βίντεο διαρκείας 1 έως  3 λεπτών ή μια ψηφιακή εφαρμογή για  έξυπνες συσκευές ( τηλεόραση, κινητό, tablet ή ηλεκτρονικό  υπολογιστή) με ένα μήνυμα με θέμα «Δρω –Δημιουργώ- Προλαμβάνω». Τα έργα θα υποβάλλονται αποθηκευμένα σε οπτικό δίσκο (CD ή DVD) μέσα σε φάκελο  στο πίσω μέρος του οποιου  θα πρέπει να αναγράφονται με ευανάγνωστα γράμματα τα στοιχεία των συμμετεχόντων (όνομα, επώνυμο, σχολείο, τίτλος έργου, ονοματεπώνυμο  υπεύθυνου εκπαιδευτικού, τηλέφωνο  και e-mail σχολείου). Στο  φάκελο θα εμπεριέχεται και  συμπληρωμένη η δήλωση γονεϊκής συναίνεσης συμμετοχής του μαθητή (των μαθητών) στο διαγωνισμό. (Μια κενή έντυπη δήλωση  συμπεριλαμβάνεται στο τέλος της  παρούσας ενημέρωσης).

Κάθε μαθητής ή ομάδα μαθητών μπορεί να συμμετέχει  ΜΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟ συμμετοχή. Τα έργα θα πρέπει να υποβάλλονται στην πρωτότυπη μορφή τους και να μην έχουν λάβει μέρος σε κάποιον άλλο διαγωνισμό στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό

3. Ηλικιακές ομάδες

Μαθητές Γυμνασίου και  Λυκείου

4. Υποβολή των έργων

Τα έργα θα αποστέλλονται στο χρονικό διάστημα από την  Πέμπτη  17 Μαρτίου έως την  Δευτέρα  4 Απριλίου 2016 στο  ¨ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΚΑΝΑ ¨ΠΡΟΝΟΗ¨», ΔΗΛΟΥ 10, ΚΗΦΙΣΙΑ, ΤΚ.14562, με την ένδειξη για το 3Ο ΕΦΗΒΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ.

5. Διαδικασία αξιολόγησης

Η αξιολόγηση των έργων θα πραγματοποιηθεί από ανεξάρτητη κριτική επιτροπή που θα βραβεύσει τα τρία καλύτερα έργα στις  16 Απριλίου 2016. Την ιδια μέρα θα απονεμηθούν τα βραβεία, καθώς και οι έπαινοι των νικητών.  Η εκδήλωση θα υλοποιηθεί στο Δημαρχείο της Κηφισιάς και ώρες 17.00-22.00μμ.

Τα βραβεία μαθητών θα είναι χρηματικά και θα ανακοινωθούν αναλυτικά στο άμεσο χρονικό διάστημα στην ιστοσελίδα του Κέντρου Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ»: www.pronoi.org.gr

Όλοι οι συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ θα λάβουν αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής.

6. Συμμετοχή μαθητικών συγκροτημάτων ή σόλο μαθητών

Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν με μαθητικά μουσικά συγκροτήματα ή με σόλο τραγούδι  ή μουσική σύνθεση  την ημέρα εκδήλωσης του Φεστιβάλ στις 16/04/2016 , στο Δήμο Κηφισιάς (Δημαρχείο Κηφισιάς: Αίθουσα Πολιτιστικού Κέντρου ¨Βασ. Γκατσόπουλος¨, Διονύσου & Μυρσίνης 2, Κηφισιά). Το κόστος των ηχητικών, συγκροτημάτων κλπ,  θα καλυφθούν με έξοδα του Κ.Π «ΠΡΟΝΟΗ» και του Δήμου Κηφισιάς. Ο στίχος των τραγουδιών και οι μουσικές συνθέσεις μπορεί να είναι ελληνικές ή ξένες. Συνολικά θα μπορούν να συμμετέχουν έως 6 μουσικά συγκρότημα και σόλο συμμέτοχες με σειρά προτεραιότητας έως την Δευτέρα 4 Απριλίου 2016. Παράλληλα, οι μαθητές θα πρέπει να αποστείλουν την ιδία ημερομηνία συμπληρωμένη την  δήλωση γονεϊκής συναίνεσης συμμετοχής του μαθητή (των μαθητών) στο Φεστιβάλ. (Μια κενή έντυπη δήλωση  συμπεριλαμβάνεται στο τέλος της  παρούσας ενημέρωσης).

7.Ορισμός υπεύθυνου Εκπαιδευτικού ανά σχολείο για το Φεστιβάλ:

Για την καλή οργάνωση του Φεστιβάλ, κρίνεται αναγκαίο να οριστεί ένας υπεύθυνος  εκπαιδευτικός ανά σχολείο για την συγκέντρωση  των έργων  των μαθητών και των αιτήσεων  των μουσικών συγκροτημάτων καθώς και για τον έλεγχο και  την σωστή υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής.

Στο τέλος επισυνάπτεται φόρμα δήλωσης στοιχείων επικοινωνίας του υπεύθυνου εκπαιδευτικού.

8.Πρόσωπα ενημέρωσης των μαθητών

Στο άμεσο χρονικό διάστημα μέσω του Γραφείου Αγωγής Υγείας της  Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Β΄ Αθήνας, θα ενημερωθούν όλα τα σχολεία αρμοδιότητάς της, με προτεραιότητα τον Δήμο Κηφισιάς για το ονοματεπώνυμο των πρόσωπων που θα αναλάβουν να ενημερώσουν τους μαθητές.

Πιστεύουμε , ότι όλη αυτή η διαδικασία θα κινητοποιήσει τους μαθητές ν’ αναδείξουν την δημιουργικότητα, το ομαδικό τους πνεύμα και να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της χρήσης ουσιών.

Θεωρούμε την στήριξή σας, σημαντική για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ και την διάδοση των μηνυμάτων πρόληψης στην σχολική κοινότητα.

 

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας.

 

 

Έγκριση Υποuργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων :


Θέμα: Έγκριση ενημέρωσης σχετικά με το 3ο Εφηβικό Φεστιβάλ Διαφημίσεων Πρόληψης των Εξαρτήσεων.

Σχετ.: το με αρ. πρωτ. 24432/Δ2/12-02-2016 εισερχόμενο έγγραφο του οικείου Υπουργείου.

Απαντώντας στο  με αρ. πρωτ. Φ22.6/2643/09-02-2016 έγγραφό σας, σας ενημερώνουμε ότι εγκρίνουμε τη συνεργασία της Διεύθυνσής σας, δια της Υπεύθυνης Αγωγής Υγείας, με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων «ΠΡΟΝΟΗ» Δήμου Κηφισιάς- ΟΚΑΝΑ, προκειμένου να ενημερωθούν οι σχολικές μονάδες της οικείας Διεύθυνσης σχετικά με το 3ο Εφηβικό Φεστιβάλ Διαφημίσεων Πρόληψης των Εξαρτήσεων.

 

Στόχος του Φεστιβάλ είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την πρόληψη των εξαρτήσεων μέσα από τη δημιουργία και προβολή διαφημίσεων, καθώς και την εκπαίδευση συνομηλίκων (peer-to-peer education). Το φεστιβάλ θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος Αγωγής Υγείας με τίτλο: «Είμαι και Εγώ στην Πρόληψη», το οποίο πραγματοποιείται σε σχολικές μονάδες της οικείας Διεύθυνσης. Η ενημέρωση των εκπαιδευτικών και των μαθητών σχετικά με το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τα στελέχη και τους εθελοντές του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων «ΠΡΟΝΟΗ» Δήμου Κηφισιάς-ΟΚΑΝΑ.

Η εν λόγω δράση είναι προαιρετική και δωρεάν για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και θα πραγματοποιηθεί χωρίς να παρακωλύεται η ομαλή λειτουργία των σχολείων μετά από συνεννόηση με τους Διευθυντές και τον Σύλλογο Διδασκόντων των σχολικών μονάδων. Επιπρόσθετα για τη συμμετοχή των μαθητών απαιτείται η έγγραφη συγκατάθεση των κηδεμόνων τους. Επισημαίνεται, ότι απαγορεύεται η  διάθεση οποιουδήποτε υλικού, η οποία αφορά έμμεση ή άμεση διαφήμιση παροχής υπηρεσιών ατόμων/φορέων, καθώς και μη εγκεκριμένου από το ΥΠ.Π.Ε.Θ. υλικού.

 

 

 

Εσωτερική διανομή:

1) Γραφείο κ. Γενικού Γραμματέα

2) Γενική Δ/νση Σπουδών Π.Ε. & Δ.Ε.

3) Δ/νση Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δ.Ε. – Τμήμα Γ΄

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΠΑΝΤΗΣ

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κηφισιά: 03/02/2016

 

3ο ΕΦΗΒΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ

ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ – ΟΚΑΝΑ «ΠΡΟΝΟΗ»

 

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Θα επιθυμούσαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Κέντρο Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ», διοργανώνει το 3Ο Εφηβικό Φεστιβάλ Διαφημίσεων Πρόληψης των  Εξαρτήσεων με την έγκριση  του Υπουργείου  Παιδείας .

Η «ΠΡΟΝΟΗ», όπως και όλα τα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι δομές που νόμιμα δραστηριοποιούνται σύμφωνα με το ΦΕΚ 434/17-3-2011/Τευχος Β΄ στην εφαρμογή προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Α) Ταυτότητα

Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΠΡΟΝΟΗ» ξεκίνησε  τη λειτουργία του στον Δήμο της Κηφισιάς  από το Μάιο του 2002. Σήμερα, διανύει τον 14Ο χρόνο λειτουργίας του.

Το Κέντρο Πρόληψης έχει τη μορφή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας. Η εταιρία απαρτίζεται από την υπηρεσία Κοινωνικής Μέριμνας   του Δήμου Κηφισιάς,  τον  Δήμο Κηφισιάς και την Περιφέρεια Αθηνών. Την επιστημονική εποπτεία των δράσεων και του συνολικού έργου του Κέντρου Πρόληψης έχει ο Οργανισμός Κατά Των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).

Β) Φιλοσοφία και Επιστημονικό Έργο

Η φιλοσοφία του Κέντρου Πρόληψης  «ΠΡΟΝΟΗ»  είναι να σχεδιάζει και να υλοποιεί προγράμματα Πρωτογενούς Πρόληψης της εξάρτησης που στοχεύουν στην προσωπική ανάπτυξη του ανθρώπου, προτείνοντας ένα νέο τρόπο ζωής και επικοινωνίας.

Σκοπός της «ΠΡΟΝΟΗ» είναι η ευαισθητοποίηση και η ενεργή συμμετοχή των πολιτών και των φορέων της κοινότητας σε δράσεις που προάγουν την ψυχοκοινωνική υγεία.

Το έργο του Κέντρου Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ»  είναι με:

þ Την Οικογένεια, υλοποιώντας βιωματικά σεμινάρια, ομάδες γονέων, ενημερώσεις – ευαισθητοποιήσεις σε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων καθώς και ομιλίες.

þ Το Σχολείο υλοποιώντας επιμορφωτικά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς σε προγράμματα Αγωγής Υγείας, ενημερώσεις σε συλλόγους εκπαιδευτικών καθώς και συναντήσεις στήριξης εκπαιδευτικών που εφαρμόζουν προγράμματα αγωγής υγείας στο σχολείο τους. Με τους μαθητές όλων των βαθμίδων πραγματοποιώντας βραχείες παρεμβάσεις για την πρόληψη των εξαρτησιογόνων ουσιών καθώς και ομάδες εφήβων.

þ Την Κοινότητα κάνοντας ενημερώσεις – ευαισθητοποιήσεις για θέματα πρόληψης, συμβουλευτική σε άτομα που κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και στις οικογένειές τους για παραπομπή σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα, προγράμματα διακοπής καπνίσματος, ομάδες εθελοντών, ομιλίες, ημερίδες, καθώς και κοινοτικές δράσεις που προάγουν την ψυχοκοινωνική υγεία και τον πολιτισμό.

Στα ειδικότερα, λοιπόν πλαίσια των δραστηριότατων μας, οι  μαθητές γυμνασίου και λυκείου  μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους επισκέπτονται την «ΠΡΟΝΟΗ» στα πλαίσια  του προγράμματος  Αγωγής Υγείας του Υπουργείου Παιδείας : «Είμαι και Εγώ στην Πρόληψη» .  Οι μαθητές  έχουν τη δυνατότητα μέσω της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα, να δημιουργήσουν  μια διαφήμιση πρόληψης της εξάρτησης από το κάπνισμα, το αλκοόλ,  τα ναρκωτικά και το διαδίκτυο, αποσκοπώντας να προβληματίσουν και να προβληματιστούν, για τις επιδράσεις των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και την πρόληψη των εξαρτήσεων .

Παράλληλα , οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν με υπευθυνότητα για την πρόληψη των εξαρτησιογόνων ουσιών και συμπεριφορών , ώστε να είναι σε θέση να αναλάβουν δράση τόσο για την προσωπική τους προφύλαξη , όσο και για την  οργάνωση συλλογικών δραστηριοτήτων προφύλαξης στο χώρο τους σχολείου.

Όλα τα χρόνια υλοποίησης  του προγράμματος έχουμε καταφέρει να προσεγγίσουμε παραπάνω από 8000 μαθητές, ενώ την πρώτη και δεύτερη  χρονιά υλοποίησης του Φεστιβάλ συμμετείχαν παραπάνω από 3000 μαθητές γυμνασίου και λυκείου.

Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί πάνω στη συμβολή της έκθεσης σε διαφημίσεις και δραστηριοτήτων promotion για τσιγάρα και έναρξης καπνίσματος δείχνουν ότι υπάρχει υψηλή συσχέτιση μεταξύ της διαφήμισης των τσιγάρων και της πιθανότητας οι έφηβοι που δηλώνουν «ότι δεν καπνίζουν» να μετακινηθούν προς το «ότι σκέφτονται να καπνίσουν» ενώ αυτοί που δηλώνουν «ότι σκέφτονται να καπνίσουν» να αρχίσουν στην πράξη το κάπνισμα (Lovato και συνεργάτες, 2003).

Σε παρόμοια συμπεράσματα καταλήγουν και άλλες έρευνες που έχουν γίνει για την επιρροή των διαφημίσεων του αλκοόλ οι οποίες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η  μεγάλη έκθεση σε διαφημίσεις για αλκοόλ συμβάλλει στην αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ από ανήλικους νέους (Snyder et al, 2006, Stacy et al, 2004, Grube et al, 1994)

Λαμβάνοντας υπόψη τα ερευνητικά δεδομένα, η νέα τάση στις παρεμβάσεις πρόληψης στρέφεται αρκετά σε παρεμβάσεις επιμόρφωσης στα ΜΜΕ (Media literacy approach)  που στόχο ακριβώς έχουν να  βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν τον ρόλο των μέσων και της διαφήμισης και να φιλτράρουν κριτικά τα μηνύματα που δέχονται ώστε να κάνουν τις επιλογές τους (NATIONAL YOUTH ANTI-DRUG MEDIA CAMPAIGN, 2001).

Το φεστιβάλ εφηβικών διαφημίσεων πρόεκυψε λοιπόν, σαν μια συνέχεια και ολοκλήρωση μιας τέτοιας προσέγγισης αφού  βάζει  άμεσα τους εφήβους να σκεφτούν με ποιο τρόπο εκείνοι θα μπορούν  να περάσουν κάποια μηνύματα αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα πρωτοβουλία για δράση.

Ουσιαστικά οι νέοι δημιουργούν για τους νέους . Σε ένα Φεστιβάλ με πρωταγωνιστές τους ίδιους!!!

Στο Φεστιβάλ,  θα γίνει η προβολή των διαφημίσεων  που έχουν δημιουργήσει οι μαθητές για την πρόληψη των εξάρτησης από το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και το διαδίκτυο  (internet) σε συνομήλικους τους και παράλληλα  θα γίνει η επιλογή της καλύτερης.  Η νικήτρια ομάδα θα βραβευτεί με ένα δώρο έκπληξη  , ενώ η διαφήμιση θα προβληθεί από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τοπικού και μη τοπικού χαρακτήρα.

Το Φεστιβάλ θα πλαισιωθεί από μουσική συναυλία που θα παίξουν μαθητικά  μουσικά συγκροτήματα  ή σόλο μαθητικές συμμετοχές από τα σχολεία. Η ημερομηνία υλοποίησης του είναι η 16/04/2016 και ώρες 17.00-22.00μμ, στο Δήμο Κηφισιάς. (Δημαρχείο Κηφισιάς: Αίθουσα Πολιτιστικού Κέντρου ¨Βασ. Γκατσόπουλος¨, Διονύσου & Μυρσίνης 2, Κηφισιά).

Πιστεύουμε , ότι όλη αυτή η διαδικασία θα κινητοποιήσει τους μαθητές να  αναδείξουν την δημιουργικότητα , το ομαδικό τους πνεύμα και να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στην Πρόληψη της Χρήσης ουσιών.

Και επειδή, το έχουμε υποσχεθεί στους  μαθητές  και το περιμένουν με ανυπομονησία και επειδή η δική τους συλλογική δουλειά μπορεί να ευοδώσει καλύτερα, εάν έχει συμπαραστάτες τους εσάς , αλλά και όλους μας , θα θέλαμε την υποστήριξή  σας .

Περιμένουμε  να ανταποκριθείτε, θετικά στο κάλεσμά  μας για την διάδοση των μηνυμάτων πρόληψης από τους μαθητές. Επισυνάπτουμε το  Έντυπο Γονεϊκής Συναίνεσης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

 

 

ΕΝΤΥΠΟ ΓΟΝΕΪΚΗΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ*


Ο/Η ……………………………………………………………………………………………γονέας/κηδεμόνας  του/της  μαθητή/τριας…………………………………………………………………………………………………………………………της……....…………………………………….τάξης…………………………………………………………………………… του ………………………………………σχολείου ……………………………………………… επιθυμώ να συμμετάσχει το παιδί μου στο 3ο ΕΦΗΒΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ του Κέντρου Πρόληψης της Εξάρτησης και Προαγωγής της  Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Κηφισιάς – ΟΚΑΝΑ «ΠΡΟΝΟΗ», που θα πραγματοποιηθεί στις 16/4/2016 στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Κηφισιάς από τις 17.00 έως τις 22.00. (Μουσικά συγκροτήματα  ή σόλο συμμετοχές , γενική πρόβα: 12.00-17.00).

 

Ο /Η ΔΗΛΩΝ /ΔΗΛΟΥΣΑ:

………………………………………………………………………………………………………………………………………….

*Επιστρέφετε  το  συμπληρωμένο έντυπο στο παιδί σας για να  το παραδώσει στον υπεύθυνο εκπαιδευτικό του σχολείου σας για το Φεστιβάλ.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΠΑΙΔΕΙΑΣ,

ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Συνάντηση Εργασίας των Φορέων των Ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Κηφισιάς E-mail

Κηφισιά 25/2/2016

 

Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση ενημέρωσης και συνεργασίας των Διευθυντών των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Κηφισιάς & Λυκόβρυσης με τους φορείς: Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Προνόη» και την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ του Δήμου Κηφισιάς. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο 2ο-3ο Δημοτικό Σχολείο  Ν.Ερυθραίας και διοργανώθηκε από την Σχολική Σύμβουλο κ.  Βασιλική Κυριάκη. Στην συνάντηση έλαβαν μέρος οι διευθυντές:

Άλντα Αλεξανδρή- 1ο Δημ. Σχ. Κηφισιάς

Γιάννης Κοθώνας- 2ο Δημ. Σχ. Κηφισιάς

Έφη Φαλιάγκα- 3ο Δημ. Σχ. Κηφισιάς

Κώστας Γαλάνης- 4ο Δημ. Σχ. Κηφισιάς

Ροδούλα Ζωσιμάδου- 5ο Δημ. Σχ. Κηφισιάς

Νίκος Χριστοδούλου- 6ο Δημ. Σχ. Κηφισιάς

Παναγιώτης Κορδονούρης -7ο Δημ . Σχ. Κηφισιάς

Στάθης Βιτωράτος - 8ο Δημ. Σχ. Κηφισιάς

Γιάννης Μεριχωβίτης -1ο Δημ Σχ. Ν. Ερυθραίας

Ελένη Τσολακίδου- 2ο Δημ. Σχ. Ν. Ερυθραίας

Θάνος Ανδρώνης- 3ο Δημ. Σχ. Ν. Ερυθραίας

Ειρήνη Κατσαλή- Δημ. Σχ. Εκάλης:

Παντελής Νάσσης- 1ο Δημ Σχ. Λυκόβρυσης

Παντελής Τσιώτας - 2ο Δημ. Σχ. Λυκόβρυσης

Ευαγγελία Σιαφαρίκα- Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Δ/νσης Π.Ε Β΄Αθήνας.

 

Η ενημέρωση έγινε από τις κ.κ  Σωτηρία Μακαρώνη,   Επιστημονικά Υπεύθυνη  του Κέντρου  Πρόληψης «Προνόη»,   Ψυχολόγο Υγείας MSc  και την Τώνια Βέργου, Ψυχολόγο, εκπρόσωπο της Κοινωνικής Μέριμνας,  οι οποίες παρουσίασαν αναλυτικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες και δράσεις των φορέων τους και τους τρόπους με τους οποίους  μπορούν να υποστηρίξουν το εκπαιδευτικό έργο των σχολείων.

Η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ» κ. Αγγελική Τριανταφύλλου-Πιτίδη,  το Διοικητικό Συμβούλιο και η Επιστημονική Ομάδα ευχαριστούν θερμά τα σχολεία που συνεργάστηκαν και παραμένουν στη διάθεσή τους για κάθε περαιτέρω συνεργασία.

Για περισσότερες πληροφορίες , μπορείτε να απευθυνθείτε:

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: E-mail

Κηφισιά 10/2/2016

 

ΕΠΑΘΛΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ  ΠΡΟΛΗΨΗΣ ¨ΠΡΟΝΟΗ¨

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ


Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Προνόη» του Δήμου Κηφισιάς - ΟΚΑΝΑ,  συμμετείχε με  προφορική εισήγηση στις 09.02.2016, στην 3η Ημερίδα Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης  της Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής  του Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», στο πλαίσιο του προγράμματος «Αριάδνη» για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.

Στην Ημερίδα παρουσιάστηκαν οι καινοτόμες παρεμβάσεις του Κέντρου Πρόληψης στους μαθητές Ε΄-ΣΤ΄ Δημοτικού και Α΄ Γυμνασίου, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αγωγής Υγείας της  Β’  Αθήνας του Υπουργείου Παιδείας.

Για την αποτελεσματική και ολοκληρωμένη μεθοδολογία των παρεμβάσεων  ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στους μαθητές, το Κ.Π «Προνόη», τιμήθηκε με το Έπαθλο Καλύτερης Πρακτικής (Best Practice) από την Μονάδα Εφηβικής Υγείας, την ¨Ομπρέλα¨ (Διεπιστημονική Εταιρεία Ψυχολογικής Παρέμβασης) και  την eNACSO (European NGO Alliance for Child Safety Online).

Στις δίωρες  παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται ανά τμήμα στα σχολεία της Κηφισιάς, οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν μέσα από μια συμμετοχική συνάντηση, με πολύ παιχνίδι και κινητοποίηση για ανάληψη ευθύνης, ενδεικτικά, για την παρακάτω θεματολογία: συμβόλαιο ομάδας - ανάγκη ύπαρξης κανόνων στις διαπροσωπικές σχέσεις, χαρακτηριστικά-περιγραφή φαινόμενου της εξάρτησης από το διαδίκτυο, αναγνώριση ατομικών χαρακτηριστικών υψηλού κινδύνου, κοινωνικοί & περιβαλλοντικοί παράγοντες, εφαρμογές υψηλού κινδύνου, διαφορές πραγματικότητας και εικονικής  πραγματικότητας, γνώσεις και στάσεις απέναντι στο cyberbullying, ασφάλεια στο διαδίκτυο, εξάσκηση στην επικοινωνία και στρατηγικές αντίστασης στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό, κ.α.

Η εισήγηση παρουσιάστηκε από  την κ. Βασιλική  Αλεξάκη -  Κοινωνική Λειτουργό -  Ψυχοθεραπεύτρια , Επιστημονικό Στέλεχος Πρόληψης  και υπεύθυνη για τις παρεμβάσεις  στους μαθητές του Γυμνασίου, σε συνεργασία με την  Επιστημονικά Υπεύθυνη  του Κέντρου  κ. Μακαρώνη Σωτηρία, Ψυχολόγο Υγείας MSc - Ψυχοθεραπεύτρια  και την κ.  Αρχοντούλα Αλεξάκη-Αναστασοπούλου, Κοινωνική Λειτουργό – Ψυχοθεραπεύτρια , Επιστημονικό Στέλεχος Πρόληψης, αμφότερα υπεύθυνες για τις παρεμβάσεις στους μαθητές Δημοτικού.

Το Κ.Π ¨Προνόη¨ συνεργάζεται σταθερά από το 2012 με την της Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», στο πλαίσιο του προγράμματος ¨Αριάδνη¨ για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου. Συνολικά έχει απευθυνθεί σε παραπάνω από 2.500 μαθητές ανά  σχολικό τμήμα, 150 εκπαιδευτικούς και  1.000 γονείς σε ομιλίες στην κοινότητα για το συγκεκριμένο θέμα .

Η 9η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως « Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου»,  το δικό μας  μήνυμα με αφορμή τον εορτασμό  της 9ης είναι: "Το διαδίκτυο απλώνεται μπροστά μας με διαστημικούς ρυθμούς, διακινώντας μας παράλληλα συναισθήματα φόβου και ελπίδας, ας είμαστε όλοι ενημερωμένοι για να μην μείνουμε ούτε μόνο στον φόβο, αλλά και ούτε μόνο στην ελπίδα¨.

Η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ» κ. Αγγελική Τριανταφύλλου-Πιτίδη,  το Διοικητικό Συμβούλιο και η Επιστημονική Ομάδα ευχαριστούν θερμά τα σχολεία που συνεργάστηκαν   στην ολοκλήρωση των παρεμβάσεων και παραμένουν στη διάθεσή τους για κάθε περαιτέρω συνεργασία.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε:

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL