Που θα βρείτε το
Κέντρο Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ» ΔιεύθυνσηΔήλου 10, 145 62 Κηφισιά
 Τηλ./Fax210-80 82 673
 E-Mailinfo@pronoi.org.gr
 Ώρες  ΛειτουργίαςΔευτέρα - Παρασκευή
8.00 - 14:30

Δευτέρα & Τετάρτη
8.00 - 20:30
Νέα/Ανακοινώσεις
Βιωματικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τίτλο: «Εκφοβισμός: γίνε η αρχή του τέλους» E-mail

 

Το Τμήμα Αγωγής Υγείας προτίθεται να υλοποιήσει Βιωματικό σεμινάριο εγκεκριμένου προγράμματος Αγωγής Υγείας με τίτλο: «Εκφοβισμός: γίνε η αρχή του τέλους» (αρ. πρωτ. ΥΠΠΕΘ Φ20.1/165087/Δ2/19-10-2015), σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων «ΠΡΟΝΟΗ» Δήμου Κηφισιάς-ΟΚΑΝΑ.

 

Το σεμινάριο απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς των παραπάνω σχολείων με προτεραιότητα στα  μέλη ΟΔΠ και θα διεξαχθεί την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016 και ώρες 16:00-20:00 στον χώρο του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων «ΠΡΟΝΟΗ» Δήμου Κηφισιάς-ΟΚΑΝΑ, Δήλου 10, Κηφισιά.

 

Στόχος του σεμιναρίου είναι  να δώσει  στους εκπαιδευτικούς τεχνικές και εργαλεία για την εφαρμογή ψυχοεκπαιδευτικών παρεμβάσεων για την πρόληψη του εκφοβισμού στο σχολείο. Το περιεχόμενο του βιωματικού σεμιναρίου βασίζεται στην μεθοδολογία του ομώνυμου προγράμματος που υλοποιεί το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων «ΠΡΟΝΟΗ» Δήμου Κηφισιάς-ΟΚΑΝΑ, σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.  Μέσω ενός συνδυασμού βιωματικών τεχνικών και θεωρητικών εισηγήσεων οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές τους  να κατανοήσουν με βιωματικό και ενεργητικό τρόπο το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, ώστε να συμβάλλουν στην πρόληψη και την αντιμετώπισή του.

 

Λόγω του βιωματικού χαρακτήρα του σεμιναρίου οι θέσεις είναι περιορισμένες. Σε περίπτωση μεγάλης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, το σεμινάριο θα επαναληφθεί σε νεώτερες ημερομηνίες. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή συμπληρώνοντας τη φόρμα στον ενεργό σύνδεσμο :

 

http://agogiygeiasdidevath.blogspot.gr/2016/02/blog-post_71.html#links

 
«ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ» E-mail

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ  ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ  ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ    «ΠΡΟΝΟΗ»

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ : «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ»

 

 

 

Στο «σχετίζεσθε στα ζευγάρια» ισχύει τ’ανέκδοτο που κάποτε είπε ο Σοπενχάουερ: «όταν ο χειμώνας είναι παγερός οι σκαντζόχοιροι ψάχνουν για λίγη ζεστασιά ακουμπώντας ο ένας πάνω στον άλλο. Μα του ενός τ’αγκαθιά τρυπούν τις σάρκες του άλλου και τις ξεσκίζουν. Τότε οι σκαντζόχοιροι απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο, αλλά το κρύο και η μοναξιά τους πεθαίνει. Σιγά-σιγά όμως με το πλησίασμα και την απομάκρυνση και την απομάκρυνση και το πλησίασμα κατορθώνουν να βρουν τρόπο να μην παγώσουν, κάτι σαν μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στον πόνο και την ανάγκη για ζεστασιά.

Στην αρχή της κοινής τους ζωής όλα τα ζευγάρια έχουν την επιθυμία να ζήσουν μαζί μια ευτυχισμένη σχέση και ονειρεύονται το «για πάντα μαζί», με την πίστη ότι η δική τους σχέση θα είναι «διαφορετική», «επιτυχημένη» , «αρμονική». Η πραγματικότητα και οι έρευνες έρχονται δραματικά να διαψεύσουν αυτό το σενάριο ,αποδεικνύοντας ότι όλο και περισσότερα ζευγάρια, στην Ελλάδα, ζουν συμβατικά για κοινωνικούς η’ οικονομικούς λόγους η’ για τα παιδιά…η’ χωρίζουν. Η οικονομική κρίση έχει επιταχύνει τους ρυθμούς ανάδειξης της «πολεμικής» και της «απομάκρυνσης» των σημερινών ζευγαριών, μ’αποτέλεσμα πολύ γρήγορα το αρχικό ονειρικό σκηνικό του έρωτα, της εμπιστοσύνης, της αμοιβαίας εκτίμησης και αγάπης και των ατελείωτων προσδοκιών να εναλλάσσεται με αλληλοπαρεξηγήσεις, αδυσώπητη κριτική, θυμό, πίκρα, απογοήτευση, απειλές, τιμωρίες, μοναξιά… ατελείωτα παράπονα και σκληρά λόγια που γίνονται βέλη εκδίκησης για «όσα έκανες η’ δεν έκανες για τον άλλον… Όλο αυτό το σκηνικό έχει δραματικές συνέπειες για την ψυχική και σωματική υγεία τόσο των εκλεκτών μελών μιας κοινότητας όσο και των παιδιών της. Συνέπειες που απειλούν με διάλυση το θεσμό της οικογένειας και αυξάνουν επικίνδυνα το «φόβο της δέσμευσης» των ατόμων, αυξάνοντας την κατάθλιψη.

 

Το Κέντρο Πρόληψης «Προνόη» «ακούγοντας» τις δυσκολίες και τις ανάγκες για μια πιο αποτελεσματική επικοινωνία στα ζευγάρια και αποσκοπώντας στην «αποφόρτιση» και στην υποστήριξη των ζευγαριών, ως πρόληψη στην ψυχική ισορροπία και υγεία των μελών της κοινότητας και των παιδιών της οικογένειας, διοργανώνει σεμινάρια με θέμα : «Επικοινωνία Στα Ζευγάρια».

 

ΣΤΟΧΟΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Στο σεμινάριο αυτό έχει βαθύτερο στόχο να συνειδητοποιήσουν τα μέλη της ομάδας (σύντροφοι) ότι ο τρόπος που σχετίζονται έχει εσωτερικευθεί (επηρεαστεί) από τον τρόπο που σχετίζονταν οι γονείς τους και «ν’αναγνωρίσουν» με ποιόν γονέα τους έχουν ταυτιστεί και με τι κριτήρια έχουν επιλέξει το σύντροφο τους. Ακόμα, να συνειδητοποιήσουν τα ζευγάρια ότι έχουν «πληγές» (και απωθημένα) απ΄την σχέση με τους γονείς τους η’ τις προηγούμενες σχέσεις τους που τις προβάλλουν (εκτυπώνουν) στις τωρινές συντροφικές τους σχέσεις και χρειάζεται ν’αναλάβουν την ευθύνη γι’αυτές. Επίσης, ν’αναγνωρίσουν ότι έχουν παρόμοιες η’ αντίθετες ανάγκες , που δεν έχουν τον τρόπο να τις ζητάνε αποτελεσματικά απ΄τον άλλο και ανομολόγητους φόβους και άμυνες που μπλοκάρουν την επικοινωνία στο ζευγάρι και οδηγούν στην απογοήτευση και την απομάκρυνση.

 

Πιο συγκεκριμένα, οι στόχοι του σεμιναρίου είναι :

Να αναγνωρίσουν και να «ζητούν»  τις ανάγκες τους – να σέβονται και να φροντίζουν τις ανάγκες του άλλου.

 1. Να εκπαιδευτούν σε νέες τεχνικές αποτελεσματικής επικοινωνίας και «μυστικές συνταγές» για μια ισορροπημένη σχέση.
 2. Να συνειδητοποιούν τα αίτια της «επιτυχίας» και της «αποτυχίας» μιας σχέσης.
 3. Να αντιμετωπίζουν τους φόβους και τις πληγές μας με το σύντροφο.
 4. Να θέτουν όρια και να διαχειρίζονται τις «συγκρούσεις» μέσα στη σχέση.
 5. Να εξισορροπούν τον ανταγωνισμό με εμπιστοσύνη και αλληλουποστήριξη στη σχέση.
 6. Να επαναπροσδιορίσουν τους ρόλους, τις αξίες, τις αρχές και τους στόχους στη σχέση μας.
 7. Να «μεταμορφώσουν» τη σχέση τους, ώστε ο θυμός, η απογοήτευση και η απομάκρυνση να δώσουν τη θέση τους στην ασφάλεια, την εμπιστοσύνη, την αμοιβαία εκτίμηση και τη συντροφικότητα.

 

ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Βιωματικές ομαδικές ασκήσεις και «ανά ζεύγη» (ασκήσεις χαλάρωσης, εμπιστοσύνης, δημιουργικός οραματισμός, ενεργοποίησης – δεσίματος ομάδας).

 1. Συζήτηση σ’ομάδες – Τελική αναπλαισίωση στην ολομέλεια – ελεύθερος συνειρμός).
 2. Παιχνίδι ρόλων.
 3. Μουσική
 4. Κινησιοαισθητικές ασκήσεις
 5. Ζωγραφική
 6. Συγγραφή γραμμάτων
 7. «Ενεργητική ακρόαση»
 8. Συμπλήρωση ερωτηματολογίου

 

ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ζευγάρια ή άτομα που είναι σε σχέση ή έχουν οικογένεια.

Η διάρκεια του θα’ναι 2 ώρες και θα πραγματοποιηθούν 8 συναντήσεις . Το σεμινάριο θα ξεκινήσει

ημέρα Τετάρτη 10/02/2016 και ώρα 1800.

Δηλώσεις συμμετοχής  στην φόρμα ή στο τηλ. 210-8082673 καθημερινά 800-1500 .Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας!

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ 2 ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ

 
«ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ» E-mail

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ :

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Κηφισιάς- ΟΚΑΝΑ «ΠΡΟΝΟΗ» στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του, σε συνεργασία με το Γραφείο Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Β’ Αθήνας οργάνωσε διήμερο επιμορφωτικό βιωματικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ» που υλοποιήθηκε από τις 14 έως τις 15 Νοεμβρίου 2015 στο χώρο της ΠΡΟΝΟΗ, διάρκειας 16 ωρών.

Αντικείμενο του σεμιναρίου ήταν η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα, όπως:

-Η κατανόηση της σημασίας της πρόληψης για την αποφυγή ή την καθυστέρηση έναρξης καπνίσματος.

-Η ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τα νέα δεδομένα αναφορικά με τις εξαρτήσεις και η ανάδειξη του ρόλου τους στην πρόληψη των μαθητών.

- Η επιμόρφωση και η κατάρτιση των εκπαιδευτικών στο υλικό πρόληψης καπνίσματος.

-Η παροχή γνώσεων και μεθοδολογίας αλλά και η πρακτική εξάσκηση στην υλοποίηση ψυχοεκπαιδευτικών παρεμβάσεων πρόληψης στους μαθητές σχετικά με το κάπνισμα.

-Η ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και η διαμόρφωση μιας πολιτικής σχετικά με θέματα πρόληψης του καπνίσματος στο χώρο του σχολείου.

Το εκπαιδευτικό υλικό «ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ» είναι ένα χρήσιμο παιδαγωγικό εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.   Ο γενικός στόχος της παρέμβασης στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι η επιμόρφωση τους σε ένα στοχευμένο πρόγραμμα πρόληψης του καπνίσματος και η υποστήριξη τους στην εφαρμογή προγραμμάτων αγωγής υγείας στο χώρο του σχολείου.

Το κάπνισμα αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα το οποίο έλαβε διαστάσεις παγκόσμιας πανδημίας στη διάρκεια του 20ου αιώνα και θεωρείται ως ο υπ΄ αριθμόν ένα  αιτιολογικός παράγοντας   πρόληψης  νοσηρότητας και θνησιμότητας   παγκοσμίως.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν 12 εκπαιδευτικοί από σχολεία κυρίως του Δήμου Κηφισιάς  και των Μελισσίων αλλά και από το Διαπολιτισμικό , την Ελευσίνα και τον Άγιο Δημήτριο.     Με την ολοκλήρωση της επιμόρφωσης, οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ομάδα στήριξης εκπαιδευτικών, για την εφαρμογή του προγράμματος , η οποία θα πραγματοποιείται κάθε 15 μέρες στο χώρο του Κέντρου μας.

Το κλίμα που δημιουργήθηκε από το σεμινάριο ήταν ιδιαίτερα ζεστό και ανέδειξε την ανάγκη για περαιτέρω συνεργασία.

Την ευθύνη του συντονισμού και της υλοποίησης της επιμόρφωσης είχε η    κα Αλεξάκη – Αναστασοπούλου Αρχοντούλα, Κοινωνική Λειτουργός -Ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή Σύμβουλος.

Χαιρετισμό και ανοικτή πρόσκληση στήριξης στο έργο των εκπαιδευτικών απηύθυναν:

 • Η κα Τριανταφύλλου – Πιτίδη Αγγελική, Πρόεδρος Δ.Σ. του Κ.Π. ¨ΠΡΟΝΟΗ¨
 • Η κυρία Σιαφαρίκα Ευαγγελία Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Υπ. Παιδείας.
 • Η κα Μακαρώνη Σωτηρία, Επιστημονικά Υπεύθυνη  του Κ.Π. «ΠΡΟΝΟΗ»

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας καθημερινά στο τηλ: 2108082673, ή μέσω email στο info@pronoi.org.gr.

Επίσης μπορείτε να ενημερωθείτε για το Κέντρο μας μέσω της Ιστοσελίδας  www.pronoi.org.gr.

 
ΕΓΚΑΙΝΙΑ του Κέντρου Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ» E-mail

ΕΓΚΑΙΝΙΑ του  Κέντρου Πρόληψης  «ΠΡΟΝΟΗ»

Την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015, πλήθος κόσμου συνέρρευσε στην τέλεση των εγκαινίων του νέου χώρου του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής  της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΠΡΟΝΟΗ» του Δήμου Κηφισιάς στην οδό Δήλου 10, στα Αλώνια. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Κηφισιάς, κος Γεώργιος Θωμάκος, ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κος Ευάγγελος Καφετζόπουλος, η Πρόεδρος του ΚΠ «ΠΡΟΝΟΗ» και Αν. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών,  κα Αγγελική Τριανταφύλλου-Πιτίδη, μέλη του ΔΣ του ΚΠ «ΠΡΟΝΟΗ», δημοτικοί σύμβουλοι, εκπαιδευτικοί, γονείς, παιδιά, φίλοι & συνεργάτες του ΚΠ «ΠΡΟΝΟΗ» καθώς και εργαζόμενοι &  δημότες του Δήμου Κηφισιάς.  Τόσο ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ όσο και ο Δήμαρχος Κηφισιάς δήλωσαν πολύ εντυπωσιασμένοι από το ξεχωριστό έργο του ΚΠ «ΠΡΟΝΟΗ» και από το πολύ ζωντανό και δραστήριο δίκτυο των εθελοντών. Και οι δυο δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν  την υποστήριξή τους και την συνεργασία τους.

Η Πρόεδρος Αγγελική Τριανταφύλλου-Πιτίδη, αναφέρθηκε στην σταθερή και ανοδική πορεία της «ΠΡΟΝΟΗ» από το 2002, που ιδρύθηκε από την αείμνηστη Μαίρη Κερασιώτη. Η αναγνώριση και καταξίωση της «ΠΡΟΝΟΗ» στην κοινωνία της Κηφισιάς οφείλεται, τόνισε η Πρόεδρος, τόσο στα άρτια εκπαιδευμένα αλλά και χαρισματικά επιστημονικά στελέχη της όσο και στην αμέριστη και ανιδιοτελή στήριξη, με κάθε τρόπο, της Προέδρου με τα εκάστοτε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και την υποστήριξη της εκάστοτε Δημοτικής αρχής.

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν όταν εκπρόσωποι των ομάδων γονέων, εκπαιδευτικών και εθελοντών μίλησαν για την πολύ εποικοδομητική εμπειρία τους από την συμμετοχή τους στις ομάδες της «ΠΡΟΝΟΗ». Ο πλούσιος μπουφές ήταν μια ευγενική προσφορά των εθελοντών της «ΠΡΟΝΟΗ», οι οποίοι με μεράκι και κέφι ετοίμασαν χειροποίητα φαγητά και γλυκίσματα.

Η Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ» κα. Αγγελική Τριανταφύλλου-Πιτίδη,  το Διοικητικό Συμβούλιο και η Επιστημονική Ομάδα ευχαριστούν θερμά τους συμμετέχοντες στις δράσεις του Κέντρου και παραμένουν στη διάθεσή τους για κάθε περαιτέρω συνεργασία.

Για περισσότερες πληροφορίες, τηλ: 2108082673, email: info@pronoi.org.gr, website: www.pronoi.org.gr

 

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL