Που θα βρείτε το
Κέντρο Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ» ΔιεύθυνσηΔήλου 10, 145 62 Κηφισιά
 Τηλ./Fax210-80 82 673
 E-Mailinfo@pronoi.org.gr
 Ώρες  ΛειτουργίαςΔευτέρα - Παρασκευή
8.00 - 14:30

Δευτέρα & Τετάρτη
8.00 - 20:30
Νέα/Ανακοινώσεις
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: E-mail

Κηφισιά 10/2/2016

 

ΕΠΑΘΛΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ  ΠΡΟΛΗΨΗΣ ¨ΠΡΟΝΟΗ¨

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ


Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Προνόη» του Δήμου Κηφισιάς - ΟΚΑΝΑ,  συμμετείχε με  προφορική εισήγηση στις 09.02.2016, στην 3η Ημερίδα Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης  της Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής  του Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», στο πλαίσιο του προγράμματος «Αριάδνη» για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.

Στην Ημερίδα παρουσιάστηκαν οι καινοτόμες παρεμβάσεις του Κέντρου Πρόληψης στους μαθητές Ε΄-ΣΤ΄ Δημοτικού και Α΄ Γυμνασίου, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αγωγής Υγείας της  Β’  Αθήνας του Υπουργείου Παιδείας.

Για την αποτελεσματική και ολοκληρωμένη μεθοδολογία των παρεμβάσεων  ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στους μαθητές, το Κ.Π «Προνόη», τιμήθηκε με το Έπαθλο Καλύτερης Πρακτικής (Best Practice) από την Μονάδα Εφηβικής Υγείας, την ¨Ομπρέλα¨ (Διεπιστημονική Εταιρεία Ψυχολογικής Παρέμβασης) και  την eNACSO (European NGO Alliance for Child Safety Online).

Στις δίωρες  παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται ανά τμήμα στα σχολεία της Κηφισιάς, οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν μέσα από μια συμμετοχική συνάντηση, με πολύ παιχνίδι και κινητοποίηση για ανάληψη ευθύνης, ενδεικτικά, για την παρακάτω θεματολογία: συμβόλαιο ομάδας - ανάγκη ύπαρξης κανόνων στις διαπροσωπικές σχέσεις, χαρακτηριστικά-περιγραφή φαινόμενου της εξάρτησης από το διαδίκτυο, αναγνώριση ατομικών χαρακτηριστικών υψηλού κινδύνου, κοινωνικοί & περιβαλλοντικοί παράγοντες, εφαρμογές υψηλού κινδύνου, διαφορές πραγματικότητας και εικονικής  πραγματικότητας, γνώσεις και στάσεις απέναντι στο cyberbullying, ασφάλεια στο διαδίκτυο, εξάσκηση στην επικοινωνία και στρατηγικές αντίστασης στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό, κ.α.

Η εισήγηση παρουσιάστηκε από  την κ. Βασιλική  Αλεξάκη -  Κοινωνική Λειτουργό -  Ψυχοθεραπεύτρια , Επιστημονικό Στέλεχος Πρόληψης  και υπεύθυνη για τις παρεμβάσεις  στους μαθητές του Γυμνασίου, σε συνεργασία με την  Επιστημονικά Υπεύθυνη  του Κέντρου  κ. Μακαρώνη Σωτηρία, Ψυχολόγο Υγείας MSc - Ψυχοθεραπεύτρια  και την κ.  Αρχοντούλα Αλεξάκη-Αναστασοπούλου, Κοινωνική Λειτουργό – Ψυχοθεραπεύτρια , Επιστημονικό Στέλεχος Πρόληψης, αμφότερα υπεύθυνες για τις παρεμβάσεις στους μαθητές Δημοτικού.

Το Κ.Π ¨Προνόη¨ συνεργάζεται σταθερά από το 2012 με την της Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», στο πλαίσιο του προγράμματος ¨Αριάδνη¨ για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου. Συνολικά έχει απευθυνθεί σε παραπάνω από 2.500 μαθητές ανά  σχολικό τμήμα, 150 εκπαιδευτικούς και  1.000 γονείς σε ομιλίες στην κοινότητα για το συγκεκριμένο θέμα .

Η 9η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως « Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου»,  το δικό μας  μήνυμα με αφορμή τον εορτασμό  της 9ης είναι: "Το διαδίκτυο απλώνεται μπροστά μας με διαστημικούς ρυθμούς, διακινώντας μας παράλληλα συναισθήματα φόβου και ελπίδας, ας είμαστε όλοι ενημερωμένοι για να μην μείνουμε ούτε μόνο στον φόβο, αλλά και ούτε μόνο στην ελπίδα¨.

Η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ» κ. Αγγελική Τριανταφύλλου-Πιτίδη,  το Διοικητικό Συμβούλιο και η Επιστημονική Ομάδα ευχαριστούν θερμά τα σχολεία που συνεργάστηκαν   στην ολοκλήρωση των παρεμβάσεων και παραμένουν στη διάθεσή τους για κάθε περαιτέρω συνεργασία.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε:

 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ E-mail

 

7ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΨΥΧΩΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ – ΟΚΑΝΑ

«ΠΡΟΝΟΗ»

Είναι γεγονός ότι οι  εθελοντές είναι μέρος της κοινότητας και αποτελούν ένα σημαντικό σύνδεσμο ανάμεσα στους πολίτες και τους επαγγελματίες σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας.  Γι’ αυτό το Κέντρο Πρόληψης Δήμου Κηφισιάς – ΟΚΑΝΑ «ΠΡΟΝΟΗ», δημιούργησε ένα δίκτυο εθελοντών πρωτογενούς πρόληψης που λειτουργεί από το 2007 .

Το Δίκτυο Εθελοντών του Κέντρου Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ» , προάγει τη φιλοσοφία της πρόληψης, τις αρχές  της , τους σκοπούς της,  μέσα από ανθρώπους που θέλουν να δραστηριοποιηθούν και  να συμμετέχουν στην πρόληψη, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο σπίτι, στη γειτονιά, στην τοπική κοινωνία.


Η θεματολογία του σεμιναρίου είναι:


 1. Πρωτογενής Πρόληψη : αρχές, στόχοι, φιλοσοφία
 2. Έργο Κέντρου Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ»
 3. Συμβόλαιο Ομάδας
 4. Ορισμός της Εξάρτησης
 5. Αίτια της Εξάρτησης
 6. Εκπαιδευτικοί και Πρόληψη της Εξάρτησης
 7. Γονείς και Προαγωγή Ψυχοκοινωνικής Υγείας
 8. Κοινοτικές Δράσεις

 

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ : ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΠΡΟΝΟΗ», ΔΗΛΟΥ 10 – ΚΗΦΙΣΙΑ

 

ΜΕΡΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Σάββατο 19/3/2016 στις 10.00 – 15.00,

Κυριακή  20/3/2013 στις 10.00 – 15.00

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΩΣ ΤΗΣ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 στην φόρμα

 

*Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε  καθημερινά  στο τηλ.2108082673

από τις 9.00 – 14.00 ,

e-mail: info@pronoi.org.gr ,www.pronoi.org.gr

κα Αλεξάκη – Αναστασοπούλου Αρχοντούλα, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου

ΘΑ ΔOΘΟΥΝ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 

j0230931 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

7ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΨΥΧΩΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ – ΟΚΑΝΑ

 
Βιωματικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τίτλο: «Εκφοβισμός: γίνε η αρχή του τέλους» E-mail

 

Το Τμήμα Αγωγής Υγείας προτίθεται να υλοποιήσει Βιωματικό σεμινάριο εγκεκριμένου προγράμματος Αγωγής Υγείας με τίτλο: «Εκφοβισμός: γίνε η αρχή του τέλους» (αρ. πρωτ. ΥΠΠΕΘ Φ20.1/165087/Δ2/19-10-2015), σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων «ΠΡΟΝΟΗ» Δήμου Κηφισιάς-ΟΚΑΝΑ.

 

Το σεμινάριο απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς των παραπάνω σχολείων με προτεραιότητα στα  μέλη ΟΔΠ και θα διεξαχθεί την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016 και ώρες 16:00-20:00 στον χώρο του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων «ΠΡΟΝΟΗ» Δήμου Κηφισιάς-ΟΚΑΝΑ, Δήλου 10, Κηφισιά.

 

Στόχος του σεμιναρίου είναι  να δώσει  στους εκπαιδευτικούς τεχνικές και εργαλεία για την εφαρμογή ψυχοεκπαιδευτικών παρεμβάσεων για την πρόληψη του εκφοβισμού στο σχολείο. Το περιεχόμενο του βιωματικού σεμιναρίου βασίζεται στην μεθοδολογία του ομώνυμου προγράμματος που υλοποιεί το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων «ΠΡΟΝΟΗ» Δήμου Κηφισιάς-ΟΚΑΝΑ, σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.  Μέσω ενός συνδυασμού βιωματικών τεχνικών και θεωρητικών εισηγήσεων οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές τους  να κατανοήσουν με βιωματικό και ενεργητικό τρόπο το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, ώστε να συμβάλλουν στην πρόληψη και την αντιμετώπισή του.

 

Λόγω του βιωματικού χαρακτήρα του σεμιναρίου οι θέσεις είναι περιορισμένες. Σε περίπτωση μεγάλης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, το σεμινάριο θα επαναληφθεί σε νεώτερες ημερομηνίες. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή συμπληρώνοντας τη φόρμα στον ενεργό σύνδεσμο :

 

http://agogiygeiasdidevath.blogspot.gr/2016/02/blog-post_71.html#links

 
«ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ» E-mail

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ  ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ  ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ    «ΠΡΟΝΟΗ»

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ : «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ»

 

 

 

Στο «σχετίζεσθε στα ζευγάρια» ισχύει τ’ανέκδοτο που κάποτε είπε ο Σοπενχάουερ: «όταν ο χειμώνας είναι παγερός οι σκαντζόχοιροι ψάχνουν για λίγη ζεστασιά ακουμπώντας ο ένας πάνω στον άλλο. Μα του ενός τ’αγκαθιά τρυπούν τις σάρκες του άλλου και τις ξεσκίζουν. Τότε οι σκαντζόχοιροι απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο, αλλά το κρύο και η μοναξιά τους πεθαίνει. Σιγά-σιγά όμως με το πλησίασμα και την απομάκρυνση και την απομάκρυνση και το πλησίασμα κατορθώνουν να βρουν τρόπο να μην παγώσουν, κάτι σαν μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στον πόνο και την ανάγκη για ζεστασιά.

Στην αρχή της κοινής τους ζωής όλα τα ζευγάρια έχουν την επιθυμία να ζήσουν μαζί μια ευτυχισμένη σχέση και ονειρεύονται το «για πάντα μαζί», με την πίστη ότι η δική τους σχέση θα είναι «διαφορετική», «επιτυχημένη» , «αρμονική». Η πραγματικότητα και οι έρευνες έρχονται δραματικά να διαψεύσουν αυτό το σενάριο ,αποδεικνύοντας ότι όλο και περισσότερα ζευγάρια, στην Ελλάδα, ζουν συμβατικά για κοινωνικούς η’ οικονομικούς λόγους η’ για τα παιδιά…η’ χωρίζουν. Η οικονομική κρίση έχει επιταχύνει τους ρυθμούς ανάδειξης της «πολεμικής» και της «απομάκρυνσης» των σημερινών ζευγαριών, μ’αποτέλεσμα πολύ γρήγορα το αρχικό ονειρικό σκηνικό του έρωτα, της εμπιστοσύνης, της αμοιβαίας εκτίμησης και αγάπης και των ατελείωτων προσδοκιών να εναλλάσσεται με αλληλοπαρεξηγήσεις, αδυσώπητη κριτική, θυμό, πίκρα, απογοήτευση, απειλές, τιμωρίες, μοναξιά… ατελείωτα παράπονα και σκληρά λόγια που γίνονται βέλη εκδίκησης για «όσα έκανες η’ δεν έκανες για τον άλλον… Όλο αυτό το σκηνικό έχει δραματικές συνέπειες για την ψυχική και σωματική υγεία τόσο των εκλεκτών μελών μιας κοινότητας όσο και των παιδιών της. Συνέπειες που απειλούν με διάλυση το θεσμό της οικογένειας και αυξάνουν επικίνδυνα το «φόβο της δέσμευσης» των ατόμων, αυξάνοντας την κατάθλιψη.

 

Το Κέντρο Πρόληψης «Προνόη» «ακούγοντας» τις δυσκολίες και τις ανάγκες για μια πιο αποτελεσματική επικοινωνία στα ζευγάρια και αποσκοπώντας στην «αποφόρτιση» και στην υποστήριξη των ζευγαριών, ως πρόληψη στην ψυχική ισορροπία και υγεία των μελών της κοινότητας και των παιδιών της οικογένειας, διοργανώνει σεμινάρια με θέμα : «Επικοινωνία Στα Ζευγάρια».

 

ΣΤΟΧΟΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Στο σεμινάριο αυτό έχει βαθύτερο στόχο να συνειδητοποιήσουν τα μέλη της ομάδας (σύντροφοι) ότι ο τρόπος που σχετίζονται έχει εσωτερικευθεί (επηρεαστεί) από τον τρόπο που σχετίζονταν οι γονείς τους και «ν’αναγνωρίσουν» με ποιόν γονέα τους έχουν ταυτιστεί και με τι κριτήρια έχουν επιλέξει το σύντροφο τους. Ακόμα, να συνειδητοποιήσουν τα ζευγάρια ότι έχουν «πληγές» (και απωθημένα) απ΄την σχέση με τους γονείς τους η’ τις προηγούμενες σχέσεις τους που τις προβάλλουν (εκτυπώνουν) στις τωρινές συντροφικές τους σχέσεις και χρειάζεται ν’αναλάβουν την ευθύνη γι’αυτές. Επίσης, ν’αναγνωρίσουν ότι έχουν παρόμοιες η’ αντίθετες ανάγκες , που δεν έχουν τον τρόπο να τις ζητάνε αποτελεσματικά απ΄τον άλλο και ανομολόγητους φόβους και άμυνες που μπλοκάρουν την επικοινωνία στο ζευγάρι και οδηγούν στην απογοήτευση και την απομάκρυνση.

 

Πιο συγκεκριμένα, οι στόχοι του σεμιναρίου είναι :

Να αναγνωρίσουν και να «ζητούν»  τις ανάγκες τους – να σέβονται και να φροντίζουν τις ανάγκες του άλλου.

 1. Να εκπαιδευτούν σε νέες τεχνικές αποτελεσματικής επικοινωνίας και «μυστικές συνταγές» για μια ισορροπημένη σχέση.
 2. Να συνειδητοποιούν τα αίτια της «επιτυχίας» και της «αποτυχίας» μιας σχέσης.
 3. Να αντιμετωπίζουν τους φόβους και τις πληγές μας με το σύντροφο.
 4. Να θέτουν όρια και να διαχειρίζονται τις «συγκρούσεις» μέσα στη σχέση.
 5. Να εξισορροπούν τον ανταγωνισμό με εμπιστοσύνη και αλληλουποστήριξη στη σχέση.
 6. Να επαναπροσδιορίσουν τους ρόλους, τις αξίες, τις αρχές και τους στόχους στη σχέση μας.
 7. Να «μεταμορφώσουν» τη σχέση τους, ώστε ο θυμός, η απογοήτευση και η απομάκρυνση να δώσουν τη θέση τους στην ασφάλεια, την εμπιστοσύνη, την αμοιβαία εκτίμηση και τη συντροφικότητα.

 

ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Βιωματικές ομαδικές ασκήσεις και «ανά ζεύγη» (ασκήσεις χαλάρωσης, εμπιστοσύνης, δημιουργικός οραματισμός, ενεργοποίησης – δεσίματος ομάδας).

 1. Συζήτηση σ’ομάδες – Τελική αναπλαισίωση στην ολομέλεια – ελεύθερος συνειρμός).
 2. Παιχνίδι ρόλων.
 3. Μουσική
 4. Κινησιοαισθητικές ασκήσεις
 5. Ζωγραφική
 6. Συγγραφή γραμμάτων
 7. «Ενεργητική ακρόαση»
 8. Συμπλήρωση ερωτηματολογίου

 

ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ζευγάρια ή άτομα που είναι σε σχέση ή έχουν οικογένεια.

Η διάρκεια του θα’ναι 2 ώρες και θα πραγματοποιηθούν 8 συναντήσεις . Το σεμινάριο θα ξεκινήσει

ημέρα Τετάρτη 10/02/2016 και ώρα 1800.

Δηλώσεις συμμετοχής  στην φόρμα ή στο τηλ. 210-8082673 καθημερινά 800-1500 .Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας!

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ 2 ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL