Που θα βρείτε το
Κέντρο Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ» ΔιεύθυνσηΔήλου 10, 145 62 Κηφισιά
 Τηλ./Fax210-80 82 673
 E-Mailinfo@pronoi.org.gr
 Ώρες  ΛειτουργίαςΔευτέρα - Παρασκευή
8.00 - 14:30

Δευτέρα & Τετάρτη
8.00 - 20:30
Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ…. Μια συνεργασία της Προνόη με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Εποπτείας του ΟΚΑΝΑ «Εκπαίδευση στην μέθοδο της Καταξιωτικής Διερεύνησης (Appreciative Inquiry)» PDF Εκτύπωση E-mail

 

Το Κέντρο Πρόληψης ΠΡΟΝΟΗ  συμμετέχει στην ομάδα εκπαιδευτών – συντονιστών φορέων που  εκπαιδεύει  και  στηρίζει  στελέχη πρόληψης και άλλους εργαζόμενους σε Μ.Κ.Ο. που θα εφαρμόσουν στο χώρο εργασίας του, την Καταξιωτική  Διερεύνηση, σε συνεργασίας με τον ΚΕΕ ΟΚΑΝΑ.

Ο όρος appreciative inquiry οφείλεται στον David Cooperrider,  ο οποίος θεωρείται ο κύριος εμπνευστής του μοντέλου. Η λέξη appreciative παραπέμπει σε μια πράξη αναγνώρισης, εκτίμησης και καταξίωσης των δυνάμεων των ικανοτήτων που ενυπάρχουν σε ένα άτομο ή σε ένα σύστημα. Τα αποθέματα ενδέχεται να αφορούν το παρελθόν ή το παρόν. Η λέξη inquiry παραπέμπει σε μια διαδικασία διερεύνησης και ανακάλυψης αυτών των αποθεμάτων. Παραπέμπει επίσης σε μια διαδικασία ερωτήσεων με στόχο την ανακάλυψη νέων δυνατοτήτων και εναλλακτικών δράσεων.

Το appreciative inquiry, αποτελεί μια συστηματική έρευνα για τις ικανότητες και τις δυνατότητες των ατόμων, των οργανισμών και των συστημάτων, με στόχο αυτές να αξιοποιηθούν στον σχεδιασμό και την εφαρμογή δράσεων για την υλοποίηση ατομικών και συλλογικών ονείρων.

Η προσέγγιση είναι διαφορετική από τις παραδοσιακές μεθόδους  που στοχεύουν στην εστίαση σε ένα πρόβλημα, στην διερεύνησή του και στην αναζήτηση λύσεων. Η εστίαση στο πρόβλημα θεωρείται ότι αυξάνει τη δύναμή του.. Η καταξιωτική διερεύνηση συνδέεται με την διαδικασία του οραματισμού και των μετασχηματισμών.

Η εκπαιδεύτρια - συντονίστρια από το Κέντρο Πρόληψης «Προνόη» όπου εφαρμόζει την προσέγγιση στο πεδίο είναι η κα Αρχοντούλα Αλεξάκη-Αναστασοπούλου, Κοινωνική Λειτουργός-Ψυχοθεραπεύτρια.

Κατά τη διάρκεια του 2016 θα έχουν  πραγματοποιηθεί τέσσερα εκπαιδευτικά σεμινάρια σε στελέχη πρόληψης από όλη την Ελλάδα και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εκπαιδευτεί συνολικά 90 επαγγελματίες ψυχικής υγείας.