Που θα βρείτε το
Κέντρο Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ» ΔιεύθυνσηΔήλου 10, 145 62 Κηφισιά
 Τηλ./Fax210-80 82 673
 E-Mailinfo@pronoi.org.gr
 Ώρες  ΛειτουργίαςΔευτέρα - Παρασκευή
8.00 - 14:30

Δευτέρα & Τετάρτη
8.00 - 20:30
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΕ ΕΦΗΒΟΥΣ: BOYS & GIRLS PLUS E-mail

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ  ΟΥΣΙΩΝ  ΣΕ ΕΦΗΒΟΥΣ: BOYS & GIRLS PLUS


Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Προνόη» του Δήμου Κηφισιάς – ΟΚΑΝΑ στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, υλοποίησε στις 28/02/2015 το  πιλοτικό  επιμορφωτικό σεμινάριο εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο πρωτοποριακό  ευρωπαϊκό πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με τίτλο: BOYS&GIRLS PLUS για πρώτη φορά στη χώρα μας.

 

Τι είναι το πρόγραμμα BOYS&GIRLS PLUS


Το πρόγραμμα Boys and Girls Plus, που βασίζεται στην διαδικτυακή σειρά Boys and Girls,  είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων  ουσιών και των επιπτώσεων τους στον εφηβικό πληθυσμό. Απευθύνεται σε εφήβους ηλικίας 13 - 19 ετών εντός και εκτός επίσημου σχολικού πλαισίου.

Το πρόγραμμα παρέχει στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και εμψυχωτές νέων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες έναν σύνολο καινοτόμων   διαδικτυακών και έντυπων εργαλείων που θα εμπλέκουν με δημιουργικό τρόπο τους νέους σε ένα υγιή τρόπο ζωής και θα τους ευαισθητοποιούν  στους κινδύνους που σχετίζονται με την χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και τις συμπεριφορές υψηλού κινδύνου.

Το πρόγραμμα στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και  συμμετέχουν  σε αυτό 10 φορείς  από 9  χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα ( εκπροσωπείται από το Κέντρο Πρόληψης «Προνόη»).  Συντονιστής του Προγράμματος είναι το University College Ghent του Βελγίου.

Μέσα από τη συμμετοχή σε αυτό το πρόγραμμα τα νεαρά άτομα θα αναπτύξουν τις ικανότητες να αντιμετωπίσουν την πίεση των συνομηλίκων και να υιοθετήσουν μια ανεξάρτητη διαδικασία λήψης αποφάσεων για να επιτύχουν έναν υγιή τρόπο ζωής.

Η πιλοτική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών  οργανώθηκε σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας του Υπουργείου Παιδείας, κ. Φρυδά Ευαγγελία.

Συνολικά επιμορφωθήκαν 17 εκπαιδευτικοί από τα παρακάτω σχολεία:


3ο ΓΕΛ Κηφισιάς,2ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου, 2ο Γυμνάσιο  Πεύκης, 6ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας,  1Ο ΓΕΛ Χολαργού, 1ο ΓΕΛ Ηρακλείου, 1ο ΓΕΛ Πεύκης, Γυμνάσιο Νέας Ερυθραίας, Ειδικό Λύκειο Κωφών και Βαρήκοων Αγ. Παρασκευής, 5Ο ΓΕΛ Αμαρουσιου,3ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, 2ο ΓΕΛ Χαλανδρίου.


Στη παρούσα φάση το BOYS&GIRLS PLUS είναι σε διαδικασία έγκρισης από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Οι επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί επεσήμαναν για το BOYS&GIRLS PLUS τα εξής:

-  Είναι καινοτόμο και σύγχρονο

-  Αξιοποιεί το διαδίκτυο ως διαδραστικό μέσο, γεγονός που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως τα νεαρά άτομα

-  Επεξεργάζεται σημαντικά θέματα για τους νέους εκτός από τις εξαρτησιογόνες ουσίες  όπως: τις διαφυλικές σχέσεις, τη σεξουαλική αγωγή, τις διατροφικές διαταραχές, το cyberbullying, την ψυχική ανθεκτικότητα,, κ.α

-  Είναι κατανοητό και προσαρμοσμένο στην καθημερινή ζωή των νέων

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μπορείτε να επικοινωνείτε με τις κυρίες : Σωτηρία Μακαρώνη, Ψυχολόγο Υγείας MSc, και Συντονίστρια του Προγράμματος για την Ελλάδα και  Βασιλική Αλεξάκη, Κοινωνική Λειτουργό, Συ-συντονίστρια του Επιμορφωτικού σεμιναρίου για εκπαιδευτικούς και μέλος της ελληνικής ομάδας Boys & Girls Plus   ή εναλλακτικά να περιηγηθείτε  στην ιστοσελίδα http://boysandgirlsplus.eu/