Που θα βρείτε το
Κέντρο Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ» ΔιεύθυνσηΔήλου 10, 145 62 Κηφισιά
 Τηλ./Fax210-80 82 673
 E-Mailinfo@pronoi.org.gr
 Ώρες  ΛειτουργίαςΔευτέρα - Παρασκευή
8.00 - 14:30

Δευτέρα & Τετάρτη
8.00 - 20:30
Καλώς Ήρθατε στην Προνόη!
Δωρεάν Σεμινάριο με θέμα : « ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ» PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
08/10/2015 00:00

Δωρεάν Σεμινάριο με θέμα : « ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ» από την «ΠΡΟΝΟΗ»

Στο εργαστήρι, οι γονείς μαθαίνουν:

 1. Να εκφράζουν τους κοινούς φόβους, τις αγωνίες και τις ενοχές σχετικά με την επικοινωνία τους με τα παιδιά.
 2. Να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν τις ανάγκες τους και τις ανάγκες των παιδιών τους.
 3. Να μάθουν τα παιδιά τους να «στηρίζονται στα πόδια τους» ξεκινώντας από την ενίσχυση της δικής τους αυτοεκτίμησης.
 4. Να μάθουν να αναγνωρίζουν, να επεξεργάζονται και να επιτρέπουν να εκφράζονται συναισθήματα μέσα στην οικογένεια.
 5. Να μάθουν να θέτουν όρια και να επιλύουν συγκρούσεις μέσα στην οικογένεια.
 6. Να ευαισθητοποιηθούν για μύθους και αλήθειες που αφορούν τη χρήση νόμιμων και παράνομων ουσιών και τα αίτια της εξάρτησης απ' αυτές.
 7. Να μάθουν τεχνικές ουσιαστικής επικοινωνίας ώστε να αποτελέσει η οικογένεια πηγή ασφάλειας, αποδοχής, υποστήριξης και αγάπης για τα μέλη της.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ : κα Διονυσία Γιαννοπούλου, Κοινωνική Λειτουργός, Οικογενειακή Σύμβουλος – Σύμβουλος Ζεύγους.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τέλος Οκτωβρίου στην φόρμα ή στο τηλ. 210-8082673 καθημερινά 800-1500 .Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας!

Τελευταία Ενημέρωση ( 08/10/2015 10:17 )
 
anakoinwsn PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Authors   
08/10/2015 07:27

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ :


Σας ενημερώνουμε για την αλλαγή του χώρου μας.


Η νέα μας διεύθυνση είναι ΔΗΛΟΥ 10 14562 ΚΗΦΙΣΙΑ

Τελευταία Ενημέρωση ( 09/10/2015 06:46 )
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
10/09/2015 00:00

Προγράμματα για Γονείς για το έτος 2015-2016

Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΠΡΟΝΟΗ» του Δήμου Κηφισιάς – ΟΚΑΝΑ,  θα συνεχίσει και για τη φετινή σχολική χρονιά 2015-2016 να εφαρμόζει προγράμματα καθολικής πρόληψης που σκοπό έχουν να συμβάλλουν στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων και την προαγωγή της υγείας τους. Για το σκοπό αυτό, θα οργανώσουμε τα παρακάτω προγράμματα για γονείς:

-Σεμινάρια  για γονείς  με θέμα: «Επικοινωνία στην Οικογένεια». Το σεμινάριο στόχο έχει να δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να μοιραστούν τις εμπειρίες και τις ανησυχίες τους με άλλους γονείς, να επικοινωνήσουν, να αποκτήσουν δεξιότητες επικοινωνίας, να στηρίξουν και να υποστηριχτούν μέσα στη δυναμική της ομάδας.

 

-Σεμινάρια  για γονείς  με θέμα: «Ο Θυμός των Παιδιών». Το σεμινάριο αποσκοπεί στο να ευαισθητοποιηθούν οι γονείς σε σχέση με τις ανάγκες και τα συναισθήματα των παιδιών τους και να επεξεργαστούν θέματα όπως υπερπροστασία, αυτονομία, εγκατάλειψη, αυτοπεποίθηση, όρια στα παιδιά.

-Σεμινάρια  για ζευγάρια  γονέων με θέμα: «Επικοινωνία στα ζευγάρια». Το σεμινάριο στόχο έχει να δώσει την ευκαιρία στους ζευγάρια να αποκτήσουν δεξιότητες επικοινωνίας, να μάθουν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις συγκρούσεις και να λάβουν υποστήριξη και ανατροφοδότηση από την ομάδα.

-Καινοτόμο πρόγραμμα Διακοπής Καπνίσματος για Γονείς Παιδιών και Εφήβων που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα με τίτλο: «Γίνε Παράδειγμα. Κόψε το Κάπνισμα» . Το πρόγραμμα στόχο έχει αφενός, να ενημερώσει  τους γονείς πάνω στους  τρόπους με τους οποίους μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καπνίσματος των παιδιών τους και αφετέρου να τους  παρέχει την βοήθεια που χρειάζεται να κόψουν το κάπνισμα και να διατηρήσουν την διακοπή του μακροπρόθεσμα.

-Ομιλίες για γονείς και κάθε ενδιαφερόμενο για θέματα που σχετίζονται με τις εξαρτήσεις, την αυτοεκτίμηση, την εφηβεία, την σεξουαλικότητα στα παιδιά και τους εφήβους, τον σχολικό εκφοβισμό και την ασφάλεια στο διαδίκτυο κα.

 

Μπορείτε να δηλώνετε συμμετοχή στην σχετική φόρμα.

Σύντομα, θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες έναρξης των σεμιναρίων.

Πληροφορίες: Γραμματεία ΚΠ Προνόη 210-8082673 / FAX 210-8082775

Τελευταία Ενημέρωση ( 29/09/2015 12:25 )
 
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
09/07/2015 00:00

Πάτρα, 6 Ιουλίου 2015

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Την Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015, δεκαεπτά μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής της 10ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φορέων Πρόληψης συναντήθηκαν στην Αθήνα προκειμένου να καθορίσουν το περιεχόμενο της Πανελλήνιας Συνάντησης που πρόκειται να πραγματοποιηθεί 15-18 Οκτωβρίου 2015 στα Ιωάννινα.

Εκπρόσωποι φορέων από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας όπως, Κοζάνη, Κρήτη, Ηγουμενίτσα, Γιάννενα, Κέρκυρα, Πάτρα, Κυκλάδες αλλά και την Αθήνα, αντιστεκόμενοι στο φόβο, την ανασφάλεια και τις αντικειμενικές δυσκολίες των ημερών έδωσαν μέσα από τη στάση τους πραγματικό νόημα στον τίτλο της 10ης Πανελλήνιας Συνάντησης  «Πρόληψη… η ζωή μας αύριο». Ένα μήνυμα που επιλέχθηκε με τη προσδοκία να αναδείξει τις δυνάμεις της πρόληψης. Τη δύναμη να ονειρεύεσαι και να δημιουργείς συνθήκες πραγμάτωσης των ονείρων σου και τη δυνατότητα της πρόληψης να παρεμβαίνει στις αιτίες του μέλλοντος μετασχηματίζοντας τις νέες συνθήκες σε ευκαιρίες επανανοηματοδότησης σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο.

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης (Π.Δ.Φ.Π) από το 1993 που ιδρύθηκε αποτελεί ένα χώρο διαλόγου που συνδέει τους ανθρώπους που εργάζονται στο χώρο της πρόληψης των εξαρτήσεων (επαγγελματίες και εθελοντές) μέσα από το βίωμα των αρχών και αξιών της. Θεωρούμε συμβολικό το γεγονός ότι αυτή την ιστορική στιγμή για τη χώρα μας ένα από τα πιο δυναμικά και ενεργά μέρη της ελληνικής κοινωνίας όπως είναι οι φορείς πρόληψης των εξαρτήσεων με όραμα και πίστη στις δυνάμεις της αγάπης, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της δέσμευσης που στηρίζουν την κοινωνική συνοχή, συναντήθηκαν ευελπιστώντας ότι συμβάλλουν με το δικό τους τρόπο στη διαμόρφωση συνθηκών συνέχειας και εξέλιξης για την κοινωνία μας. Τη 10η Πανελλήνια Συνάντηση διοργανώνει το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Ιωαννίνων «Σχεδία».

Το πρωί της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Ε. Καφετζόπουλο κατά την οποία ενημερώθηκε για το Πανελλήνιο Δίκτυο και τη διοργάνωση της 10η Πανελλήνιας Συνάντησης. Ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το ενδιαφέρον που εξέφρασε για το Δίκτυο και το ρόλο που έχει επιτελέσει όλα αυτά τα χρόνια στην πρόληψη καθώς και τη δέσμευση του ιδίου να συμβάλλει στις εργασίες της Πανελλήνιας Συνάντησης τόσο μέσα από το θεσμικό του ρόλο όσο και μέσα από την επιστημονική του ιδιότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες  σχετικά με την 10η Πανελλήνια Συνάντηση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Π.Δ.Φ.Π www.diktyo.org.gr και της 10ης Πανελλήνιας Συνάντησης www.10thpanhellenic-ioannina.gr

Τελευταία Ενημέρωση ( 20/07/2015 14:42 )
 
Μαθητές σύμμαχοι της πρόληψης εξαρτησιογόνων ουσιών και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
20/07/2015 00:00

«Μαθητές σύμμαχοι της πρόληψης εξαρτησιογόνων ουσιών και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας»

Με την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς 2014-2015, παρουσιάστηκαν στις εκδηλώσεις των σχολείων, τα προγράμματα Αγωγής Υγείας που εποπτεύει το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Προνόη» σε συνεργασία με το Γραφείο Αγωγής Υγείας της Β΄ Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας.

Οι μαθητές και οι συνεργάτες  εκπαιδευτικοί του Κέντρου μας, μας εντυπωσίασαν με την πρωτοτυπία τους στις παρουσιάσεις των προγραμμάτων, αλλά και με την αναγνώριση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων  πρόληψης της  εξάρτησης και εκπαίδευσης σε δεξιότητες ζωής, που πραγματοποιήθηκε μέσω της εφαρμογής και συμμετοχής τους σε αυτά.

Η συγκίνηση και υπερηφάνεια μας ήταν μεγάλη όχι επειδή κάθε χρόνο αυξάνεται όλο και περισσότερο  ο αριθμός των συμμετεχόντων στα προγράμματα Αγωγής Υγείας, όσο επειδή διαπιστώνουμε έμπρακτα και επιστημονικά αξιολογημένα ότι,  οι μαθητές ενημερώνονται για τις επιβλαβείς συνέπειες των εξαρτησιογόνων ουσιών και  αποκτούν δεξιότητες ζωής, όπως είναι η άρνηση στη πίεση της παρέας, η διεκδικητική συμπεριφορά, η συναισθηματική ωριμότητα, η αξιολογική κρίση, η ανάληψη ευθύνης, κ.α!

 

Θεωρούμε πολύ σπουδαίο να μοιραστούμε μαζί σας αυτή την εμπειρία  και να σας παραθέσουμε μέρος της έρευνας που υλοποίησαν οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αμαρουσίου, που  παρουσιάστηκε  πρόσφατα  σε εκδήλωση του Υπουργείου Παιδείας.  Το εποπτευόμενο από το Κέντρο μας πρόγραμμα, ήταν το αξιολογημένο για την αποτελεσματικότητά του σε πανευρωπαϊκό  επίπεδο πρόγραμμα της πρόληψης εξαρτήσεων  και εκπαίδευσης σε δεξιότητες ζωής «Ξέρω τι Ζητάω».

 

Ειδικότερα, οι μαθητές συνέταξαν ένα ερωτηματολόγιο με 11 ερωτήσεις που αφορούσαν  κυρίως το κάπνισμα, το αλκοόλ και εν μέρει τα ναρκωτικά. Το διένημαν σε 114 μαθητές της Β’ και Γ’ Γυμνασίου και συμπληρώθηκε φυσικά ανώνυμα.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας, τα σημαντικότερα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν είναι:

 • Το ποσοστό των μαθητών που δεν καπνίζει  είναι ιδιαίτερα υψηλό (9 στους 10 είναι μη καπνιστές) .
 • Αρκετοί μαθητές καπνίζουν 1-5 φορές/μήνα, οι περισσότεροι ξεκίνησαν μετά τα 12 και ο πιο βασικός παράγοντας που τους ώθησε να ξεκινήσουν είναι η παρέα.
 • Σε ερωτήσεις σχετικά με την υπερβολική χρήση αλκοόλ, η μεγάλη πλειοψηφία απάντησε ότι δεν έχει καταναλώσει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ (86,6%), ωστόσο πάνω από τους μισούς έχουν δει φίλο τους σε αυτή την κατάσταση.
 • Σε μια σύντομη -ανιχνευτική περισσότερο- ερώτηση για τα ναρκωτικά που ρώτησαν οι μικροί και σπουδαίοι ερευνητές μας, συγκέντρωσαν το δεδομένο ότι: το 5,3% έχει κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Συμπερασματικά,  παρατηρούμε ότι οι νέοι όπως πάντα έχουν διάθεση να πειραματιστούν και επηρεάζονται εύκολα. Αυτά άλλωστε είναι και χαρακτηριστικά γνωρίσματα όλων των εφήβων.Το γεγονός όμως αυτό επιτάσσει και την ανάγκη για εφαρμογή προγραμμάτων Αγωγής Υγείας, προκειμένου να ενημερώνονται με ορθότητα  και να εκπαιδεύονται σε   ψυχοκοινωνικές δεξιότητες.

Σε μια χρονική περίοδο που η κοινωνικοοικονομική κρίση έχει γίνει περισσότερο εμφανής από κάθε άλλη στιγμή, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρωςτους μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας από το

2ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου, καθώς και την υπεύθυνη εκπαιδευτικό   τους

κ. ΕλένηΣγαρδέλη.

Όλοι τους συμμετείχαν μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου, ενώ η κ. Ελένη Σγαρδέλη ενθάρρυνε και υποστήριζε τους μαθητές της, συμμετέχοντας και στις απογευματινές ομάδες στήριξης και εποπτείας που οργανώνει σταθερά το Κέντρο μας για εκπαιδευτικούς, για 14 συνεχόμενα έτη.

Όλοι τους αποτελούν πρότυπα δέσμευσης στο σκοπό τους, άριστης οργάνωσης των εργασιών τους και κυρίως  ενεργής συμβολής στην προαγωγή της  ψυχοκοινωνικής υγείας όλων μας, μακριά από εξαρτήσεις και αυτό-εγκλωβισμό.

 

Την ευθύνη της εκπαίδευσης και εποπτείας  των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είχε η κ. Βασιλική Αλεξάκη,  Κοινωνική Λειτουργός-Ψυχοθεραπεύτρια, ενώ για το σχολικό έτος 2015-16 το Κέντρο Πρόληψης «Προνόη» πρόκειται να υλοποιήσει την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στο καινοτόμο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ¨BoysandGirlsPlus¨.

Για περισσότερες πληροφορίες, τηλ: 2108082673, email: info@pronoi.org.gr, website: www.pronoi.org.gr.

 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

 

Αγγελική Πιτίδη-Τριανταφύλλου                                             Σωτηρία  Μακαρώνη

Αν. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής                                           Ψυχολόγος Υγείας MSc-

Παν/μίου  Αθηνών                                                              Ψυχοθεραπεύτρια

Πρόεδρος Δ.Σ                                                                    Επιστημονικά Υπεύθυνη

του Κ.Π «Προνόη»                                                              του Κ.Π. «Προνόη»

Τελευταία Ενημέρωση ( 20/07/2015 14:44 )
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 11 12 13 14 15 16 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL