Που θα βρείτε το
Κέντρο Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ» ΔιεύθυνσηΔήλου 10, 145 62 Κηφισιά
 Τηλ./Fax210-80 82 673
 E-Mailinfo@pronoi.org.gr
 Ώρες  ΛειτουργίαςΔευτέρα - Παρασκευή
8.00 - 14:30

Δευτέρα & Τετάρτη
8.00 - 20:30
Καλώς Ήρθατε στην Προνόη!
Μαθητές σύμμαχοι της πρόληψης εξαρτησιογόνων ουσιών και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
20/07/2015 00:00

«Μαθητές σύμμαχοι της πρόληψης εξαρτησιογόνων ουσιών και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας»

Με την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς 2014-2015, παρουσιάστηκαν στις εκδηλώσεις των σχολείων, τα προγράμματα Αγωγής Υγείας που εποπτεύει το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Προνόη» σε συνεργασία με το Γραφείο Αγωγής Υγείας της Β΄ Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας.

Οι μαθητές και οι συνεργάτες  εκπαιδευτικοί του Κέντρου μας, μας εντυπωσίασαν με την πρωτοτυπία τους στις παρουσιάσεις των προγραμμάτων, αλλά και με την αναγνώριση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων  πρόληψης της  εξάρτησης και εκπαίδευσης σε δεξιότητες ζωής, που πραγματοποιήθηκε μέσω της εφαρμογής και συμμετοχής τους σε αυτά.

Η συγκίνηση και υπερηφάνεια μας ήταν μεγάλη όχι επειδή κάθε χρόνο αυξάνεται όλο και περισσότερο  ο αριθμός των συμμετεχόντων στα προγράμματα Αγωγής Υγείας, όσο επειδή διαπιστώνουμε έμπρακτα και επιστημονικά αξιολογημένα ότι,  οι μαθητές ενημερώνονται για τις επιβλαβείς συνέπειες των εξαρτησιογόνων ουσιών και  αποκτούν δεξιότητες ζωής, όπως είναι η άρνηση στη πίεση της παρέας, η διεκδικητική συμπεριφορά, η συναισθηματική ωριμότητα, η αξιολογική κρίση, η ανάληψη ευθύνης, κ.α!

 

Θεωρούμε πολύ σπουδαίο να μοιραστούμε μαζί σας αυτή την εμπειρία  και να σας παραθέσουμε μέρος της έρευνας που υλοποίησαν οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αμαρουσίου, που  παρουσιάστηκε  πρόσφατα  σε εκδήλωση του Υπουργείου Παιδείας.  Το εποπτευόμενο από το Κέντρο μας πρόγραμμα, ήταν το αξιολογημένο για την αποτελεσματικότητά του σε πανευρωπαϊκό  επίπεδο πρόγραμμα της πρόληψης εξαρτήσεων  και εκπαίδευσης σε δεξιότητες ζωής «Ξέρω τι Ζητάω».

 

Ειδικότερα, οι μαθητές συνέταξαν ένα ερωτηματολόγιο με 11 ερωτήσεις που αφορούσαν  κυρίως το κάπνισμα, το αλκοόλ και εν μέρει τα ναρκωτικά. Το διένημαν σε 114 μαθητές της Β’ και Γ’ Γυμνασίου και συμπληρώθηκε φυσικά ανώνυμα.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας, τα σημαντικότερα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν είναι:

  • Το ποσοστό των μαθητών που δεν καπνίζει  είναι ιδιαίτερα υψηλό (9 στους 10 είναι μη καπνιστές) .
  • Αρκετοί μαθητές καπνίζουν 1-5 φορές/μήνα, οι περισσότεροι ξεκίνησαν μετά τα 12 και ο πιο βασικός παράγοντας που τους ώθησε να ξεκινήσουν είναι η παρέα.
  • Σε ερωτήσεις σχετικά με την υπερβολική χρήση αλκοόλ, η μεγάλη πλειοψηφία απάντησε ότι δεν έχει καταναλώσει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ (86,6%), ωστόσο πάνω από τους μισούς έχουν δει φίλο τους σε αυτή την κατάσταση.
  • Σε μια σύντομη -ανιχνευτική περισσότερο- ερώτηση για τα ναρκωτικά που ρώτησαν οι μικροί και σπουδαίοι ερευνητές μας, συγκέντρωσαν το δεδομένο ότι: το 5,3% έχει κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Συμπερασματικά,  παρατηρούμε ότι οι νέοι όπως πάντα έχουν διάθεση να πειραματιστούν και επηρεάζονται εύκολα. Αυτά άλλωστε είναι και χαρακτηριστικά γνωρίσματα όλων των εφήβων.Το γεγονός όμως αυτό επιτάσσει και την ανάγκη για εφαρμογή προγραμμάτων Αγωγής Υγείας, προκειμένου να ενημερώνονται με ορθότητα  και να εκπαιδεύονται σε   ψυχοκοινωνικές δεξιότητες.

Σε μια χρονική περίοδο που η κοινωνικοοικονομική κρίση έχει γίνει περισσότερο εμφανής από κάθε άλλη στιγμή, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρωςτους μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας από το

2ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου, καθώς και την υπεύθυνη εκπαιδευτικό   τους

κ. ΕλένηΣγαρδέλη.

Όλοι τους συμμετείχαν μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου, ενώ η κ. Ελένη Σγαρδέλη ενθάρρυνε και υποστήριζε τους μαθητές της, συμμετέχοντας και στις απογευματινές ομάδες στήριξης και εποπτείας που οργανώνει σταθερά το Κέντρο μας για εκπαιδευτικούς, για 14 συνεχόμενα έτη.

Όλοι τους αποτελούν πρότυπα δέσμευσης στο σκοπό τους, άριστης οργάνωσης των εργασιών τους και κυρίως  ενεργής συμβολής στην προαγωγή της  ψυχοκοινωνικής υγείας όλων μας, μακριά από εξαρτήσεις και αυτό-εγκλωβισμό.

 

Την ευθύνη της εκπαίδευσης και εποπτείας  των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είχε η κ. Βασιλική Αλεξάκη,  Κοινωνική Λειτουργός-Ψυχοθεραπεύτρια, ενώ για το σχολικό έτος 2015-16 το Κέντρο Πρόληψης «Προνόη» πρόκειται να υλοποιήσει την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στο καινοτόμο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ¨BoysandGirlsPlus¨.

Για περισσότερες πληροφορίες, τηλ: 2108082673, email: info@pronoi.org.gr, website: www.pronoi.org.gr.

 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

 

Αγγελική Πιτίδη-Τριανταφύλλου                                             Σωτηρία  Μακαρώνη

Αν. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής                                           Ψυχολόγος Υγείας MSc-

Παν/μίου  Αθηνών                                                              Ψυχοθεραπεύτρια

Πρόεδρος Δ.Σ                                                                    Επιστημονικά Υπεύθυνη

του Κ.Π «Προνόη»                                                              του Κ.Π. «Προνόη»

Τελευταία Ενημέρωση ( 20/07/2015 14:44 )
 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: "Η ασφαλής χρήση των Νέων Τεχνολογιών από τα παιδιά μας" PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
02/06/2015 00:15

 

Τελευταία Ενημέρωση ( 02/06/2015 12:29 )
 
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
02/06/2015 10:15

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΤΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΠΡΟΝΟΗ»

Μια συγκινητική, ζεστή, με πολύ ανθρωπιά και συναίσθημα, βραδιά, βίωσε η κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού κέντρου του Δήμου Κηφισιάς, τη Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015. Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΠΡΟΝΟΗ» του Δήμου Κηφισιάς-ΟΚΑΝΑ, με την ευκαιρία του απολογισμού του έργου του, για τη χρονιά 2014-2015, τίμησε την ιδρύτρια του κέντρου, την αείμνηστη Μαίρη Κερασιώτη. Το εξαιρετικό και πολύπλευρο έργο της «ΠΡΟΝΟΗ», το οποίο ανέλυσε και παρουσίασε η Eπιστημονικά Yπεύθυνη του Kέντρου Πρόληψης, κα  Σωτηρία Μακαρώνη,  αξίζει πολλά συγχαρητήρια.

Η τιμητική αναφορά στην προσωπικότητα και το έργο της Μαίρης Κερασιώτη πραγματοποιήθηκε από τον κο Γιάννη Μελά και την κα Κική Αυγουστάτου. Προλόγισε και απεύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Κηφισιάς, κος Γεώργιος Θωμάκος. Αυθόρμητα μίλησαν για τη Μαίρη, παλιοί φίλοι και συνάδελφοι ενώ την εκδήλωση συντόνισε η Πρόεδρος του Κέντρου και Καθηγήτρια της Ιατρικής, κα Αγγελική Τριανταφύλλου-Πιτίδη. Όλοι εκθείασαν το ήθος, την ευγένεια, την κομψότητα, αλλά κυρίως την δημιουργικότητα της, την αγάπη της για τον πολιτισμό, τη μουσική, το χορό, την τέχνη γενικότερα. Ήταν αυτή η αγάπη, που της έδινε δύναμη και ενέργεια, για να ιδρύει και να υλοποιεί, ακούραστα και αποτελεσματικά, προγράμματα για τα παιδιά, την κοινωνική υπηρεσία, τον Πολιτισμό, όπως τα «Κηφισοπαιχνιδίσματα», τα «Μενάνδρεια», χορωδίες, την «ΠΡΟΝΟΗ» και τόσα άλλα, από τα οποία τα περισσότερα παραμένουν με επιτυχία μέχρι σήμερα.

Επί  τρείς τετραετίες, διετέλεσε Δημοτική Σύμβουλος Κηφισιάς και τα έργα της και η δουλειά της θα μας τη θυμίζουν για πάντα. Η Μαίρη υπήρξε αγαπημένη και αξέχαστη σύζυγος, μάνα, γιαγιά και φίλη.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με συγκινητικά παλιά τραγούδια, που αγαπούσε τόσο η Μαίρη και τραγουδούσε με τη μελωδική φωνή της και που τραγούδησαν εκείνο το βράδυ οι φίλες της και η κα Βάσω Ανδρουλακάκη,  συνοδευόμενες στο  πιάνο από τον κο Νίκο Ανδρουλακάκη.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέλη του ΔΣ της «ΠΡΟΝΟΗ», εργαζόμενοι από υπηρεσίες του Δήμου Κηφισιάς, συγγενείς, φίλοι και γνωστοί της αείμνηστης Μαίρης Κερασιώτη.

Περισσότερες αναφορές για την εκδήλωση μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ

 

 

Τελευταία Ενημέρωση ( 02/06/2015 10:30 )
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ «ΚΗΦΙΣΟΠΑΙΧΝΙΔΙΣΜΑΤΑ» PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
20/05/2015 00:00

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ «ΚΗΦΙΣΟΠΑΙΧΝΙΔΙΣΜΑΤΑ»

Στις 17 Μαΐου 2015, το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Δήμου Κηφισιάς «ΠΡΟΝΟΗ» συμμετείχε, για 10η φορά, στην κοινοτική δράση του Δήμου Κηφισιάς «Τα Κηφισοπαιχνιδίσματα».

Σκοπός της συμμετοχής ήταν η ευαισθητοποίηση των δημοτών σε θέματα πρόληψης των εξαρτήσεων, η ενημέρωσή τους για τις δράσεις του Κέντρου και για τα προγράμματα που πραγματοποιούνται, καθώς και η υλοποίηση δημιουργικής δράσης για τα μικρά παιδιά. Οι μικροί επισκέπτες του περιπτέρου του ΚΠ «Προνόη» ζωγράφιζαν γεγονότα ή καταστάσεις που τα κάνουν να νιώθουν χαρά και εν συνεχεία, οι ζωγραφιές τους μετατρέπονταν σε σουπλά.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Γεώργιος Θωμάκος, ο Βουλευτής Β΄Αθηνών κ. Κουμουτσάκος Γεώργιος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου κ. Ζαπάντης Σταύρος και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος.

Καταμετρήθηκαν περίπου 180 γονείς που επισκέφτηκαν το περίπτερο της «Προνόη» και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα στελέχη του Κέντρου καθώς και τα μέλη του Δικτύου Εθελοντών, ενώ περίπου 250 μικρά παιδιά διασκέδασαν δίνοντας μηνύματα χαράς και αισιοδοξίας μέσα από τις ζωγραφιές τους και τα καλλιτεχνικά τους δημιουργήματα.

Το Κέντρο «Προνόη» συνεχίζει αδιάκοπα τον αγώνα του στο τομέα της πρόληψης προκειμένου να λειτουργεί ως σημείο αναφοράς της τοπικής κοινωνίας της Κηφισιάς. Οι παρεμβάσεις που πραγματοποιεί απευθύνονται σε όλους τους δημότες με έμφαση  τις πληθυσμιακές ομάδες παιδιών, εφήβων, γονέων, ζευγαριών, εκπαιδευτικών και ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

 

 

 

Η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Προνόη» κα. Αγγελική Τριανταφύλλου-Πιτίδη , το Διοικητικό Συμβούλιο και η Επιστημονική Ομάδα ευχαριστούν θερμά τους συμμετέχοντες στις δράσεις του κέντρου και παραμένουν στη διάθεση τους για κάθε περαιτέρω συνεργασία.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, τηλ: 2108082673, email: info@pronoi.org.gr, website: www.pronoi.org.gr.

 

 

 

Τελευταία Ενημέρωση ( 20/05/2015 13:45 )
 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΕΙΜΝΗΣΤΗΣ ΜΑΙΡΗΣ ΚΕΡΑΣΙΩΤΗ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
14/05/2015 00:00

 

Τελευταία Ενημέρωση ( 14/05/2015 07:37 )
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 11 12 13 14 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL