Που θα βρείτε το
Κέντρο Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ» ΔιεύθυνσηΔήλου 10, 145 62 Κηφισιά
 Τηλ./Fax210-80 82 673
 E-Mailinfo@pronoi.org.gr
 Ώρες  ΛειτουργίαςΔευτέρα - Παρασκευή
8.00 - 14:30

Δευτέρα & Τετάρτη
8.00 - 20:30
Καλώς Ήρθατε στην Προνόη!
ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2016 PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Authors   
15/03/2016 11:22

 

 

 

 

 

 

Ημερομηνία: 03/02/2016

Αρ. Πρωτ.: 1474

 

Προς: Υπεύθυνη  Αγωγής Υγείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Β΄ Αθήνας,

κ. ΦΡΥΔΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

Κοινοποίηση: Διευθυντή  Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης  Διεύθυνσης

Β΄ Αθήνας,

κ. ΦΑΛΟΥΚΑ  ΑΘΑΝΑΣΙΟ


 

ΘΕΜΑ : ΕΓΚΡΙΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ  ΕΦΗΒΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ

ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ


 

Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι,

Σε συνέχεια της συνεργασίας μας , θα επιθυμούσαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Κέντρο Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ», διοργανώνει το 3Ο Εφηβικό Φεστιβάλ Διαφημίσεων Πρόληψης των  Εξαρτήσεων  .

Όπως  ήδη γνωρίζετε, οι μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους συνεργάζονται με   την «ΠΡΟΝΟΗ» στα πλαίσια  του προγράμματος  Αγωγής Υγείας του Υπουργείου Παιδείας : «Είμαι και Εγώ στην Πρόληψη» .  Οι μαθητές  έχουν τη δυνατότητα μέσω της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα, να δημιουργήσουν  μια διαφήμιση πρόληψης της εξάρτησης από το κάπνισμα , το αλκοόλ,  τα ναρκωτικά και το διαδίκτυο, αποσκοπώντας να προβληματίσουν και να προβληματιστούν, για την επιρροή  των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και την πρόληψη των εξαρτήσεων .

Παράλληλα , οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν με υπευθυνότητα για την πρόληψη των εξαρτησιογόνων ουσιών και συμπεριφορών, ώστε να είναι σε θέση να αναλάβουν δράση τόσο για την προσωπική τους προφύλαξη , όσο και για την  οργάνωση συλλογικών δραστηριοτήτων προφύλαξης στο χώρο του σχολείου.

Όλα τα χρόνια υλοποίησης  του προγράμματος έχουμε καταφέρει να προσεγγίσουμε παραπάνω από 8000 μαθητές, ενώ την πρώτη και τη δεύτερη  χρονιά υλοποίησης του Φεστιβάλ συμμετείχαν παραπάνω από 3000 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Μελέτες που διερεύνησαν την επιρροή της έκθεσης των έφηβων  σε διαφημίσεις και δραστηριότητες προώθησης  για το κάπνισμα  και την  έναρξη του  καπνίσματος, δείχνουν ότι υπάρχει υψηλή συσχέτιση μεταξύ της διαφήμισης των τσιγάρων και της πιθανότητας οι έφηβοι που δηλώνουν «ότι δεν καπνίζουν» να μετακινηθούν προς το «ότι σκέφτονται να καπνίσουν», ενώ αυτοί που δηλώνουν «ότι σκέφτονται να καπνίσουν» να αρχίσουν στην πράξη το κάπνισμα (Lovato και συνεργάτες, 2003).

Σε παρόμοια συμπεράσματα καταλήγουν και άλλες έρευνες που έχουν γίνει για την επιρροή των διαφημίσεων του αλκοόλ. Η μεγάλη έκθεση σε διαφημίσεις για αλκοόλ συμβάλλει στην αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ από ανήλικους νέους (Snyder et al, 2006, Stacy et al, 2004, Grube et al, 1994)

Λαμβάνοντας υπόψη τα ερευνητικά δεδομένα, η νέα τάση στις παρεμβάσεις πρόληψης στους νέους στρέφεται αρκετά σε παρεμβάσεις επιμόρφωσης στα ΜΜΕ (Media literacy approach),  που στόχο ακριβώς έχουν να  βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν τον ρόλο των μέσων και της διαφήμισης και να φιλτράρουν κριτικά τα μηνύματα που δέχονται, ώστε να κάνουν ορθά  τις επιλογές τους (NATIONAL YOUTH ANTI-DRUG MEDIA CAMPAIGN, 2001).

Το Φεστιβάλ εφηβικών διαφημίσεων πρόεκυψε λοιπόν, σαν μια συνέχεια και ολοκλήρωση μιας τέτοιας προσέγγισης, αφού  βάζει  άμεσα τους εφήβους να σκεφτούν με ποιο τρόπο εκείνοι θα μπορούν  να περάσουν κάποια μηνύματα αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα πρωτοβουλία για δράση.

Ουσιαστικά οι νέοι δημιουργούν για τους νέους. Σε ένα Φεστιβάλ με πρωταγωνιστές τους ίδιους!!!

Στο Φεστιβάλ,  θα γίνει η προβολή των διαφημίσεων  που έχουν δημιουργήσει οι μαθητές για την πρόληψη των εξάρτησης από το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και το διαδίκτυο σε συνομήλικους τους και παράλληλα  θα γίνει η επιλογή της καλύτερης.  Η νικήτρια ομάδα θα βραβευτεί με ένα δώρο έκπληξη , ενώ η διαφήμιση θα προβληθεί από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τοπικής ή και ευρύτερης εμβέλειας.

Το Φεστιβάλ θα πλαισιωθεί από μουσική συναυλία , στην οποία θα συμμετέχουν μαθητικά μουσικά συγκροτήματα.  Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί στις 16/04/2016,τις ώρες 17.00-22.00μμ , στο Δήμο Κηφισιάς (Δημαρχείο Κηφισιάς: Αίθουσα Πολιτιστικού Κέντρου ¨Βασ. Γκατσόπουλος¨, Διονύσου & Μυρσίνης 2, Κηφισιά).

Παράλληλα θα   ψηφιοποιηθούν  τα έργα των μαθητών και θα προωθηθούν  μέσω του διαδικτύου σε όλους τους συνεργαζόμενους φορείς μας, καθώς και σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα.

Θα επιθυμούσαμε την άδεια και τη συνεργασία σας , προκειμένου να ενημερώσουμε ανά τμήμα τους μαθητές όλων των σχολειών  για το Φεστιβάλ και να τους καλέσουμε να συμμετέχουν σε αυτό. Θα επιθυμούσαμε να αξιοποιήσουμε αρχικά  τα πενταμελή των μαθητών και σε δεύτερη φάση να  συνεργαστούμε μαζί τους στην προώθηση του Φεστιβάλ σε όλους τους μαθητές.

Παράλληλα κρίνεται απαραίτητη η ενημέρωση των εκπαιδευτικών που εφαρμόζουν  εγκεκριμένα προγράμματα αγωγής υγείας ή αναλαμβάνουν δράσεις προαγωγής της υγείας στο σχολικό περιβάλλον, προκειμένου να υποστηρίξουν  τους μαθητές  για τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ.

Οι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν:

1.με τη δημιουργία μιας διαφήμισης (σε μορφή αφίσας ή  τηλεοπτικού – ραδιοφωνικού σποτ ή ακόμα και εφαρμογής  για    έξυπνες συσκευές)

2. με ένα μουσικό συγκρότημα,

3.με τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση της εκδήλωσης και

4.απλά παρακολουθώντας την

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η καινοτομία του Φεστιβάλ έγκειται στην εκπαίδευση συνομηλίκων (peer to peer education),η οποία αποτελεί  από μόνη της,  ολοκληρωμένη πρόταση παρέμβασης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων  στους μαθητές. Δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχει το σύνολο της  σχολικής κοινότητας (μαθητές –εκπαιδευτικοί- γονείς), αλλά και ευρύτεροι κοινωνικοί φορείς, στοχεύοντας μεταξύ άλλων στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και του ρόλου των μαθητών και μαθητριών ως ενεργού παράγοντα   αναβάθμισης της ποιότητας στη  σχολική ζωή.

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή  διαφημίσεων πρόληψης  ή συμμετοχής μουσικών συγκροτημάτων , ορίζεται  η 16η Μαρτίου 2016.

Αναλυτική περιγραφή συμμετοχής στο 3ο Εφηβικό Φεστιβάλ  Διαφημίσεων Πρόληψης των Εξαρτήσεων

1. Γενικά

Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Δήμου Κηφισιάς και του ΟΚΑΝΑ (Οργανισμός  Κατά των Ναρκωτικών)  «ΠΡΟΝΟΗ» , σε συνεργασία με το Γραφείο Αγωγής Υγείας της  Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Β΄ Αθήνας, διοργανώνει το 3Ο Εφηβικό Φεστιβάλ Διαφημίσεων Πρόληψης των  Εξαρτήσεων  . Η «ΠΡΟΝΟΗ» είναι μια δημόσια υπηρεσία, οπου μπορούν να απευθυνθούν γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης για θέματα εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας.

Η «ΠΡΟΝΟΗ», όπως και όλα τα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι δομές που νόμιμα δραστηριοποιούνται, σύμφωνα με το ΦΕΚ 434/17-3-2011/Τευχος Β΄, στην εφαρμογή προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Οι μαθητές καλούνται να λάβουν μέρος στο Διαγωνισμό με ατομικά ή ομαδικά έργα, που προβάλλουν ένα μήνυμα  πρόληψης των εξαρτήσεων και προάγουν την ψυχοκοινωνική  υγεία.

2. Θεματικές ενότητες Διαγωνισμού

Α. Εικαστικά μέσα: ζωγραφική, γλυπτική, κολάζ, ψηφιδωτό  ή και σύνθεση αυτών

Οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν έργα με θέμα «Δρω –Δημιουργώ- Προλαμβάνω». Τα εικαστικά  έργα θα πρέπει να έχουν μέγεθος Α3 (29,7x 42cm). Οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ελεύθερα τις διάφορες τεχνικές ζωγραφικής, γλυπτικής, κολάζ, ψηφιδωτού  ή  και σύνθεσης αυτών, ώστε να μεταφέρουν το μήνυμά τους. Στο πίσω μέρος του έργου θα πρέπει να αναγράφονται με ευανάγνωστα γράμματα τα στοιχεία των συμμετεχόντων (όνομα, επώνυμο, σχολείο, τίτλος έργου, ονοματεπώνυμο  υπεύθυνου εκπαιδευτικού, τηλέφωνο  και e-mail σχολείου). Θα υποβάλλονται σε φάκελο, στον οποίο θα εμπεριέχεται συμπληρωμένη η δήλωση γονεϊκής συναίνεσης συμμετοχής του μαθητή (των μαθητών) στο διαγωνισμό. (Μια κενή έντυπη δήλωση  συμπεριλαμβάνεται στο τέλος της  παρούσας ενημέρωσης).

Β. Σύντομο βίντεο ή ψηφιακή εφαρμογή

Οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν ένα σύντομο βίντεο διαρκείας 1 έως  3 λεπτών ή μια ψηφιακή εφαρμογή για  έξυπνες συσκευές ( τηλεόραση, κινητό, tablet ή ηλεκτρονικό  υπολογιστή) με ένα μήνυμα με θέμα «Δρω –Δημιουργώ- Προλαμβάνω». Τα έργα θα υποβάλλονται αποθηκευμένα σε οπτικό δίσκο (CD ή DVD) μέσα σε φάκελο  στο πίσω μέρος του οποιου  θα πρέπει να αναγράφονται με ευανάγνωστα γράμματα τα στοιχεία των συμμετεχόντων (όνομα, επώνυμο, σχολείο, τίτλος έργου, ονοματεπώνυμο  υπεύθυνου εκπαιδευτικού, τηλέφωνο  και e-mail σχολείου). Στο  φάκελο θα εμπεριέχεται και  συμπληρωμένη η δήλωση γονεϊκής συναίνεσης συμμετοχής του μαθητή (των μαθητών) στο διαγωνισμό. (Μια κενή έντυπη δήλωση  συμπεριλαμβάνεται στο τέλος της  παρούσας ενημέρωσης).

Κάθε μαθητής ή ομάδα μαθητών μπορεί να συμμετέχει  ΜΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟ συμμετοχή. Τα έργα θα πρέπει να υποβάλλονται στην πρωτότυπη μορφή τους και να μην έχουν λάβει μέρος σε κάποιον άλλο διαγωνισμό στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό

3. Ηλικιακές ομάδες

Μαθητές Γυμνασίου και  Λυκείου

4. Υποβολή των έργων

Τα έργα θα αποστέλλονται στο χρονικό διάστημα από την  Πέμπτη  17 Μαρτίου έως την  Δευτέρα  4 Απριλίου 2016 στο  ¨ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΚΑΝΑ ¨ΠΡΟΝΟΗ¨», ΔΗΛΟΥ 10, ΚΗΦΙΣΙΑ, ΤΚ.14562, με την ένδειξη για το 3Ο ΕΦΗΒΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ.

5. Διαδικασία αξιολόγησης

Η αξιολόγηση των έργων θα πραγματοποιηθεί από ανεξάρτητη κριτική επιτροπή που θα βραβεύσει τα τρία καλύτερα έργα στις  16 Απριλίου 2016. Την ιδια μέρα θα απονεμηθούν τα βραβεία, καθώς και οι έπαινοι των νικητών.  Η εκδήλωση θα υλοποιηθεί στο Δημαρχείο της Κηφισιάς και ώρες 17.00-22.00μμ.

Τα βραβεία μαθητών θα είναι χρηματικά και θα ανακοινωθούν αναλυτικά στο άμεσο χρονικό διάστημα στην ιστοσελίδα του Κέντρου Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ»: www.pronoi.org.gr

Όλοι οι συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ θα λάβουν αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής.

6. Συμμετοχή μαθητικών συγκροτημάτων ή σόλο μαθητών

Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν με μαθητικά μουσικά συγκροτήματα ή με σόλο τραγούδι  ή μουσική σύνθεση  την ημέρα εκδήλωσης του Φεστιβάλ στις 16/04/2016 , στο Δήμο Κηφισιάς (Δημαρχείο Κηφισιάς: Αίθουσα Πολιτιστικού Κέντρου ¨Βασ. Γκατσόπουλος¨, Διονύσου & Μυρσίνης 2, Κηφισιά). Το κόστος των ηχητικών, συγκροτημάτων κλπ,  θα καλυφθούν με έξοδα του Κ.Π «ΠΡΟΝΟΗ» και του Δήμου Κηφισιάς. Ο στίχος των τραγουδιών και οι μουσικές συνθέσεις μπορεί να είναι ελληνικές ή ξένες. Συνολικά θα μπορούν να συμμετέχουν έως 6 μουσικά συγκρότημα και σόλο συμμέτοχες με σειρά προτεραιότητας έως την Δευτέρα 4 Απριλίου 2016. Παράλληλα, οι μαθητές θα πρέπει να αποστείλουν την ιδία ημερομηνία συμπληρωμένη την  δήλωση γονεϊκής συναίνεσης συμμετοχής του μαθητή (των μαθητών) στο Φεστιβάλ. (Μια κενή έντυπη δήλωση  συμπεριλαμβάνεται στο τέλος της  παρούσας ενημέρωσης).

7.Ορισμός υπεύθυνου Εκπαιδευτικού ανά σχολείο για το Φεστιβάλ:

Για την καλή οργάνωση του Φεστιβάλ, κρίνεται αναγκαίο να οριστεί ένας υπεύθυνος  εκπαιδευτικός ανά σχολείο για την συγκέντρωση  των έργων  των μαθητών και των αιτήσεων  των μουσικών συγκροτημάτων καθώς και για τον έλεγχο και  την σωστή υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής.

Στο τέλος επισυνάπτεται φόρμα δήλωσης στοιχείων επικοινωνίας του υπεύθυνου εκπαιδευτικού.

8.Πρόσωπα ενημέρωσης των μαθητών

Στο άμεσο χρονικό διάστημα μέσω του Γραφείου Αγωγής Υγείας της  Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Β΄ Αθήνας, θα ενημερωθούν όλα τα σχολεία αρμοδιότητάς της, με προτεραιότητα τον Δήμο Κηφισιάς για το ονοματεπώνυμο των πρόσωπων που θα αναλάβουν να ενημερώσουν τους μαθητές.

Πιστεύουμε , ότι όλη αυτή η διαδικασία θα κινητοποιήσει τους μαθητές ν’ αναδείξουν την δημιουργικότητα, το ομαδικό τους πνεύμα και να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της χρήσης ουσιών.

Θεωρούμε την στήριξή σας, σημαντική για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ και την διάδοση των μηνυμάτων πρόληψης στην σχολική κοινότητα.

 

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας.

 

 

Έγκριση Υποuργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων :


Θέμα: Έγκριση ενημέρωσης σχετικά με το 3ο Εφηβικό Φεστιβάλ Διαφημίσεων Πρόληψης των Εξαρτήσεων.

Σχετ.: το με αρ. πρωτ. 24432/Δ2/12-02-2016 εισερχόμενο έγγραφο του οικείου Υπουργείου.

Απαντώντας στο  με αρ. πρωτ. Φ22.6/2643/09-02-2016 έγγραφό σας, σας ενημερώνουμε ότι εγκρίνουμε τη συνεργασία της Διεύθυνσής σας, δια της Υπεύθυνης Αγωγής Υγείας, με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων «ΠΡΟΝΟΗ» Δήμου Κηφισιάς- ΟΚΑΝΑ, προκειμένου να ενημερωθούν οι σχολικές μονάδες της οικείας Διεύθυνσης σχετικά με το 3ο Εφηβικό Φεστιβάλ Διαφημίσεων Πρόληψης των Εξαρτήσεων.

 

Στόχος του Φεστιβάλ είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την πρόληψη των εξαρτήσεων μέσα από τη δημιουργία και προβολή διαφημίσεων, καθώς και την εκπαίδευση συνομηλίκων (peer-to-peer education). Το φεστιβάλ θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος Αγωγής Υγείας με τίτλο: «Είμαι και Εγώ στην Πρόληψη», το οποίο πραγματοποιείται σε σχολικές μονάδες της οικείας Διεύθυνσης. Η ενημέρωση των εκπαιδευτικών και των μαθητών σχετικά με το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τα στελέχη και τους εθελοντές του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων «ΠΡΟΝΟΗ» Δήμου Κηφισιάς-ΟΚΑΝΑ.

Η εν λόγω δράση είναι προαιρετική και δωρεάν για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και θα πραγματοποιηθεί χωρίς να παρακωλύεται η ομαλή λειτουργία των σχολείων μετά από συνεννόηση με τους Διευθυντές και τον Σύλλογο Διδασκόντων των σχολικών μονάδων. Επιπρόσθετα για τη συμμετοχή των μαθητών απαιτείται η έγγραφη συγκατάθεση των κηδεμόνων τους. Επισημαίνεται, ότι απαγορεύεται η  διάθεση οποιουδήποτε υλικού, η οποία αφορά έμμεση ή άμεση διαφήμιση παροχής υπηρεσιών ατόμων/φορέων, καθώς και μη εγκεκριμένου από το ΥΠ.Π.Ε.Θ. υλικού.

 

 

 

Εσωτερική διανομή:

1) Γραφείο κ. Γενικού Γραμματέα

2) Γενική Δ/νση Σπουδών Π.Ε. & Δ.Ε.

3) Δ/νση Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δ.Ε. – Τμήμα Γ΄

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΠΑΝΤΗΣ

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κηφισιά: 03/02/2016

 

3ο ΕΦΗΒΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ

ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ – ΟΚΑΝΑ «ΠΡΟΝΟΗ»

 

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Θα επιθυμούσαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Κέντρο Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ», διοργανώνει το 3Ο Εφηβικό Φεστιβάλ Διαφημίσεων Πρόληψης των  Εξαρτήσεων με την έγκριση  του Υπουργείου  Παιδείας .

Η «ΠΡΟΝΟΗ», όπως και όλα τα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι δομές που νόμιμα δραστηριοποιούνται σύμφωνα με το ΦΕΚ 434/17-3-2011/Τευχος Β΄ στην εφαρμογή προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Α) Ταυτότητα

Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΠΡΟΝΟΗ» ξεκίνησε  τη λειτουργία του στον Δήμο της Κηφισιάς  από το Μάιο του 2002. Σήμερα, διανύει τον 14Ο χρόνο λειτουργίας του.

Το Κέντρο Πρόληψης έχει τη μορφή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας. Η εταιρία απαρτίζεται από την υπηρεσία Κοινωνικής Μέριμνας   του Δήμου Κηφισιάς,  τον  Δήμο Κηφισιάς και την Περιφέρεια Αθηνών. Την επιστημονική εποπτεία των δράσεων και του συνολικού έργου του Κέντρου Πρόληψης έχει ο Οργανισμός Κατά Των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).

Β) Φιλοσοφία και Επιστημονικό Έργο

Η φιλοσοφία του Κέντρου Πρόληψης  «ΠΡΟΝΟΗ»  είναι να σχεδιάζει και να υλοποιεί προγράμματα Πρωτογενούς Πρόληψης της εξάρτησης που στοχεύουν στην προσωπική ανάπτυξη του ανθρώπου, προτείνοντας ένα νέο τρόπο ζωής και επικοινωνίας.

Σκοπός της «ΠΡΟΝΟΗ» είναι η ευαισθητοποίηση και η ενεργή συμμετοχή των πολιτών και των φορέων της κοινότητας σε δράσεις που προάγουν την ψυχοκοινωνική υγεία.

Το έργο του Κέντρου Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ»  είναι με:

þ Την Οικογένεια, υλοποιώντας βιωματικά σεμινάρια, ομάδες γονέων, ενημερώσεις – ευαισθητοποιήσεις σε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων καθώς και ομιλίες.

þ Το Σχολείο υλοποιώντας επιμορφωτικά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς σε προγράμματα Αγωγής Υγείας, ενημερώσεις σε συλλόγους εκπαιδευτικών καθώς και συναντήσεις στήριξης εκπαιδευτικών που εφαρμόζουν προγράμματα αγωγής υγείας στο σχολείο τους. Με τους μαθητές όλων των βαθμίδων πραγματοποιώντας βραχείες παρεμβάσεις για την πρόληψη των εξαρτησιογόνων ουσιών καθώς και ομάδες εφήβων.

þ Την Κοινότητα κάνοντας ενημερώσεις – ευαισθητοποιήσεις για θέματα πρόληψης, συμβουλευτική σε άτομα που κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και στις οικογένειές τους για παραπομπή σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα, προγράμματα διακοπής καπνίσματος, ομάδες εθελοντών, ομιλίες, ημερίδες, καθώς και κοινοτικές δράσεις που προάγουν την ψυχοκοινωνική υγεία και τον πολιτισμό.

Στα ειδικότερα, λοιπόν πλαίσια των δραστηριότατων μας, οι  μαθητές γυμνασίου και λυκείου  μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους επισκέπτονται την «ΠΡΟΝΟΗ» στα πλαίσια  του προγράμματος  Αγωγής Υγείας του Υπουργείου Παιδείας : «Είμαι και Εγώ στην Πρόληψη» .  Οι μαθητές  έχουν τη δυνατότητα μέσω της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα, να δημιουργήσουν  μια διαφήμιση πρόληψης της εξάρτησης από το κάπνισμα, το αλκοόλ,  τα ναρκωτικά και το διαδίκτυο, αποσκοπώντας να προβληματίσουν και να προβληματιστούν, για τις επιδράσεις των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και την πρόληψη των εξαρτήσεων .

Παράλληλα , οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν με υπευθυνότητα για την πρόληψη των εξαρτησιογόνων ουσιών και συμπεριφορών , ώστε να είναι σε θέση να αναλάβουν δράση τόσο για την προσωπική τους προφύλαξη , όσο και για την  οργάνωση συλλογικών δραστηριοτήτων προφύλαξης στο χώρο τους σχολείου.

Όλα τα χρόνια υλοποίησης  του προγράμματος έχουμε καταφέρει να προσεγγίσουμε παραπάνω από 8000 μαθητές, ενώ την πρώτη και δεύτερη  χρονιά υλοποίησης του Φεστιβάλ συμμετείχαν παραπάνω από 3000 μαθητές γυμνασίου και λυκείου.

Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί πάνω στη συμβολή της έκθεσης σε διαφημίσεις και δραστηριοτήτων promotion για τσιγάρα και έναρξης καπνίσματος δείχνουν ότι υπάρχει υψηλή συσχέτιση μεταξύ της διαφήμισης των τσιγάρων και της πιθανότητας οι έφηβοι που δηλώνουν «ότι δεν καπνίζουν» να μετακινηθούν προς το «ότι σκέφτονται να καπνίσουν» ενώ αυτοί που δηλώνουν «ότι σκέφτονται να καπνίσουν» να αρχίσουν στην πράξη το κάπνισμα (Lovato και συνεργάτες, 2003).

Σε παρόμοια συμπεράσματα καταλήγουν και άλλες έρευνες που έχουν γίνει για την επιρροή των διαφημίσεων του αλκοόλ οι οποίες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η  μεγάλη έκθεση σε διαφημίσεις για αλκοόλ συμβάλλει στην αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ από ανήλικους νέους (Snyder et al, 2006, Stacy et al, 2004, Grube et al, 1994)

Λαμβάνοντας υπόψη τα ερευνητικά δεδομένα, η νέα τάση στις παρεμβάσεις πρόληψης στρέφεται αρκετά σε παρεμβάσεις επιμόρφωσης στα ΜΜΕ (Media literacy approach)  που στόχο ακριβώς έχουν να  βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν τον ρόλο των μέσων και της διαφήμισης και να φιλτράρουν κριτικά τα μηνύματα που δέχονται ώστε να κάνουν τις επιλογές τους (NATIONAL YOUTH ANTI-DRUG MEDIA CAMPAIGN, 2001).

Το φεστιβάλ εφηβικών διαφημίσεων πρόεκυψε λοιπόν, σαν μια συνέχεια και ολοκλήρωση μιας τέτοιας προσέγγισης αφού  βάζει  άμεσα τους εφήβους να σκεφτούν με ποιο τρόπο εκείνοι θα μπορούν  να περάσουν κάποια μηνύματα αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα πρωτοβουλία για δράση.

Ουσιαστικά οι νέοι δημιουργούν για τους νέους . Σε ένα Φεστιβάλ με πρωταγωνιστές τους ίδιους!!!

Στο Φεστιβάλ,  θα γίνει η προβολή των διαφημίσεων  που έχουν δημιουργήσει οι μαθητές για την πρόληψη των εξάρτησης από το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και το διαδίκτυο  (internet) σε συνομήλικους τους και παράλληλα  θα γίνει η επιλογή της καλύτερης.  Η νικήτρια ομάδα θα βραβευτεί με ένα δώρο έκπληξη  , ενώ η διαφήμιση θα προβληθεί από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τοπικού και μη τοπικού χαρακτήρα.

Το Φεστιβάλ θα πλαισιωθεί από μουσική συναυλία που θα παίξουν μαθητικά  μουσικά συγκροτήματα  ή σόλο μαθητικές συμμετοχές από τα σχολεία. Η ημερομηνία υλοποίησης του είναι η 16/04/2016 και ώρες 17.00-22.00μμ, στο Δήμο Κηφισιάς. (Δημαρχείο Κηφισιάς: Αίθουσα Πολιτιστικού Κέντρου ¨Βασ. Γκατσόπουλος¨, Διονύσου & Μυρσίνης 2, Κηφισιά).

Πιστεύουμε , ότι όλη αυτή η διαδικασία θα κινητοποιήσει τους μαθητές να  αναδείξουν την δημιουργικότητα , το ομαδικό τους πνεύμα και να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στην Πρόληψη της Χρήσης ουσιών.

Και επειδή, το έχουμε υποσχεθεί στους  μαθητές  και το περιμένουν με ανυπομονησία και επειδή η δική τους συλλογική δουλειά μπορεί να ευοδώσει καλύτερα, εάν έχει συμπαραστάτες τους εσάς , αλλά και όλους μας , θα θέλαμε την υποστήριξή  σας .

Περιμένουμε  να ανταποκριθείτε, θετικά στο κάλεσμά  μας για την διάδοση των μηνυμάτων πρόληψης από τους μαθητές. Επισυνάπτουμε το  Έντυπο Γονεϊκής Συναίνεσης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

 

 

ΕΝΤΥΠΟ ΓΟΝΕΪΚΗΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ*


Ο/Η ……………………………………………………………………………………………γονέας/κηδεμόνας  του/της  μαθητή/τριας…………………………………………………………………………………………………………………………της……....…………………………………….τάξης…………………………………………………………………………… του ………………………………………σχολείου ……………………………………………… επιθυμώ να συμμετάσχει το παιδί μου στο 3ο ΕΦΗΒΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ του Κέντρου Πρόληψης της Εξάρτησης και Προαγωγής της  Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Κηφισιάς – ΟΚΑΝΑ «ΠΡΟΝΟΗ», που θα πραγματοποιηθεί στις 16/4/2016 στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Κηφισιάς από τις 17.00 έως τις 22.00. (Μουσικά συγκροτήματα  ή σόλο συμμετοχές , γενική πρόβα: 12.00-17.00).

 

Ο /Η ΔΗΛΩΝ /ΔΗΛΟΥΣΑ:

………………………………………………………………………………………………………………………………………….

*Επιστρέφετε  το  συμπληρωμένο έντυπο στο παιδί σας για να  το παραδώσει στον υπεύθυνο εκπαιδευτικό του σχολείου σας για το Φεστιβάλ.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΠΑΙΔΕΙΑΣ,

ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Τελευταία Ενημέρωση ( 16/03/2016 09:37 )
 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Authors   
24/02/2016 07:30

 

7ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΨΥΧΩΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ – ΟΚΑΝΑ

«ΠΡΟΝΟΗ»

Είναι γεγονός ότι οι  εθελοντές είναι μέρος της κοινότητας και αποτελούν ένα σημαντικό σύνδεσμο ανάμεσα στους πολίτες και τους επαγγελματίες σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας.  Γι’ αυτό το Κέντρο Πρόληψης Δήμου Κηφισιάς – ΟΚΑΝΑ «ΠΡΟΝΟΗ», δημιούργησε ένα δίκτυο εθελοντών πρωτογενούς πρόληψης που λειτουργεί από το 2007 .

Το Δίκτυο Εθελοντών του Κέντρου Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ» , προάγει τη φιλοσοφία της πρόληψης, τις αρχές  της , τους σκοπούς της,  μέσα από ανθρώπους που θέλουν να δραστηριοποιηθούν και  να συμμετέχουν στην πρόληψη, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο σπίτι, στη γειτονιά, στην τοπική κοινωνία.


Η θεματολογία του σεμιναρίου είναι:


 1. Πρωτογενής Πρόληψη : αρχές, στόχοι, φιλοσοφία
 2. Έργο Κέντρου Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ»
 3. Συμβόλαιο Ομάδας
 4. Ορισμός της Εξάρτησης
 5. Αίτια της Εξάρτησης
 6. Εκπαιδευτικοί και Πρόληψη της Εξάρτησης
 7. Γονείς και Προαγωγή Ψυχοκοινωνικής Υγείας
 8. Κοινοτικές Δράσεις

 

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ : ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΠΡΟΝΟΗ», ΔΗΛΟΥ 10 – ΚΗΦΙΣΙΑ

 

ΜΕΡΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Σάββατο 19/3/2016 στις 10.00 – 15.00,

Κυριακή  20/3/2013 στις 10.00 – 15.00

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΩΣ ΤΗΣ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 στην φόρμα

 

*Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε  καθημερινά  στο τηλ.2108082673

από τις 9.00 – 14.00 ,

e-mail: info@pronoi.org.gr ,www.pronoi.org.gr

κα Αλεξάκη – Αναστασοπούλου Αρχοντούλα, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου

ΘΑ ΔOΘΟΥΝ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 

j0230931 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

7ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΨΥΧΩΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ – ΟΚΑΝΑ

Τελευταία Ενημέρωση ( 01/03/2016 09:54 )
 
Βιωματικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τίτλο: «Εκφοβισμός: γίνε η αρχή του τέλους» PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Authors   
12/02/2016 08:01

 

Το Τμήμα Αγωγής Υγείας προτίθεται να υλοποιήσει Βιωματικό σεμινάριο εγκεκριμένου προγράμματος Αγωγής Υγείας με τίτλο: «Εκφοβισμός: γίνε η αρχή του τέλους» (αρ. πρωτ. ΥΠΠΕΘ Φ20.1/165087/Δ2/19-10-2015), σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων «ΠΡΟΝΟΗ» Δήμου Κηφισιάς-ΟΚΑΝΑ.

 

Το σεμινάριο απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς των παραπάνω σχολείων με προτεραιότητα στα  μέλη ΟΔΠ και θα διεξαχθεί την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016 και ώρες 16:00-20:00 στον χώρο του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων «ΠΡΟΝΟΗ» Δήμου Κηφισιάς-ΟΚΑΝΑ, Δήλου 10, Κηφισιά.

 

Στόχος του σεμιναρίου είναι  να δώσει  στους εκπαιδευτικούς τεχνικές και εργαλεία για την εφαρμογή ψυχοεκπαιδευτικών παρεμβάσεων για την πρόληψη του εκφοβισμού στο σχολείο. Το περιεχόμενο του βιωματικού σεμιναρίου βασίζεται στην μεθοδολογία του ομώνυμου προγράμματος που υλοποιεί το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων «ΠΡΟΝΟΗ» Δήμου Κηφισιάς-ΟΚΑΝΑ, σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.  Μέσω ενός συνδυασμού βιωματικών τεχνικών και θεωρητικών εισηγήσεων οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές τους  να κατανοήσουν με βιωματικό και ενεργητικό τρόπο το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, ώστε να συμβάλλουν στην πρόληψη και την αντιμετώπισή του.

 

Λόγω του βιωματικού χαρακτήρα του σεμιναρίου οι θέσεις είναι περιορισμένες. Σε περίπτωση μεγάλης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, το σεμινάριο θα επαναληφθεί σε νεώτερες ημερομηνίες. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή συμπληρώνοντας τη φόρμα στον ενεργό σύνδεσμο :

 

http://agogiygeiasdidevath.blogspot.gr/2016/02/blog-post_71.html#links

Τελευταία Ενημέρωση ( 12/02/2016 08:03 )
 
«ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ» PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Authors   
22/12/2015 09:34

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ  ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ  ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ    «ΠΡΟΝΟΗ»

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ : «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ»

 

 

 

Στο «σχετίζεσθε στα ζευγάρια» ισχύει τ’ανέκδοτο που κάποτε είπε ο Σοπενχάουερ: «όταν ο χειμώνας είναι παγερός οι σκαντζόχοιροι ψάχνουν για λίγη ζεστασιά ακουμπώντας ο ένας πάνω στον άλλο. Μα του ενός τ’αγκαθιά τρυπούν τις σάρκες του άλλου και τις ξεσκίζουν. Τότε οι σκαντζόχοιροι απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο, αλλά το κρύο και η μοναξιά τους πεθαίνει. Σιγά-σιγά όμως με το πλησίασμα και την απομάκρυνση και την απομάκρυνση και το πλησίασμα κατορθώνουν να βρουν τρόπο να μην παγώσουν, κάτι σαν μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στον πόνο και την ανάγκη για ζεστασιά.

Στην αρχή της κοινής τους ζωής όλα τα ζευγάρια έχουν την επιθυμία να ζήσουν μαζί μια ευτυχισμένη σχέση και ονειρεύονται το «για πάντα μαζί», με την πίστη ότι η δική τους σχέση θα είναι «διαφορετική», «επιτυχημένη» , «αρμονική». Η πραγματικότητα και οι έρευνες έρχονται δραματικά να διαψεύσουν αυτό το σενάριο ,αποδεικνύοντας ότι όλο και περισσότερα ζευγάρια, στην Ελλάδα, ζουν συμβατικά για κοινωνικούς η’ οικονομικούς λόγους η’ για τα παιδιά…η’ χωρίζουν. Η οικονομική κρίση έχει επιταχύνει τους ρυθμούς ανάδειξης της «πολεμικής» και της «απομάκρυνσης» των σημερινών ζευγαριών, μ’αποτέλεσμα πολύ γρήγορα το αρχικό ονειρικό σκηνικό του έρωτα, της εμπιστοσύνης, της αμοιβαίας εκτίμησης και αγάπης και των ατελείωτων προσδοκιών να εναλλάσσεται με αλληλοπαρεξηγήσεις, αδυσώπητη κριτική, θυμό, πίκρα, απογοήτευση, απειλές, τιμωρίες, μοναξιά… ατελείωτα παράπονα και σκληρά λόγια που γίνονται βέλη εκδίκησης για «όσα έκανες η’ δεν έκανες για τον άλλον… Όλο αυτό το σκηνικό έχει δραματικές συνέπειες για την ψυχική και σωματική υγεία τόσο των εκλεκτών μελών μιας κοινότητας όσο και των παιδιών της. Συνέπειες που απειλούν με διάλυση το θεσμό της οικογένειας και αυξάνουν επικίνδυνα το «φόβο της δέσμευσης» των ατόμων, αυξάνοντας την κατάθλιψη.

 

Το Κέντρο Πρόληψης «Προνόη» «ακούγοντας» τις δυσκολίες και τις ανάγκες για μια πιο αποτελεσματική επικοινωνία στα ζευγάρια και αποσκοπώντας στην «αποφόρτιση» και στην υποστήριξη των ζευγαριών, ως πρόληψη στην ψυχική ισορροπία και υγεία των μελών της κοινότητας και των παιδιών της οικογένειας, διοργανώνει σεμινάρια με θέμα : «Επικοινωνία Στα Ζευγάρια».

 

ΣΤΟΧΟΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Στο σεμινάριο αυτό έχει βαθύτερο στόχο να συνειδητοποιήσουν τα μέλη της ομάδας (σύντροφοι) ότι ο τρόπος που σχετίζονται έχει εσωτερικευθεί (επηρεαστεί) από τον τρόπο που σχετίζονταν οι γονείς τους και «ν’αναγνωρίσουν» με ποιόν γονέα τους έχουν ταυτιστεί και με τι κριτήρια έχουν επιλέξει το σύντροφο τους. Ακόμα, να συνειδητοποιήσουν τα ζευγάρια ότι έχουν «πληγές» (και απωθημένα) απ΄την σχέση με τους γονείς τους η’ τις προηγούμενες σχέσεις τους που τις προβάλλουν (εκτυπώνουν) στις τωρινές συντροφικές τους σχέσεις και χρειάζεται ν’αναλάβουν την ευθύνη γι’αυτές. Επίσης, ν’αναγνωρίσουν ότι έχουν παρόμοιες η’ αντίθετες ανάγκες , που δεν έχουν τον τρόπο να τις ζητάνε αποτελεσματικά απ΄τον άλλο και ανομολόγητους φόβους και άμυνες που μπλοκάρουν την επικοινωνία στο ζευγάρι και οδηγούν στην απογοήτευση και την απομάκρυνση.

 

Πιο συγκεκριμένα, οι στόχοι του σεμιναρίου είναι :

Να αναγνωρίσουν και να «ζητούν»  τις ανάγκες τους – να σέβονται και να φροντίζουν τις ανάγκες του άλλου.

 1. Να εκπαιδευτούν σε νέες τεχνικές αποτελεσματικής επικοινωνίας και «μυστικές συνταγές» για μια ισορροπημένη σχέση.
 2. Να συνειδητοποιούν τα αίτια της «επιτυχίας» και της «αποτυχίας» μιας σχέσης.
 3. Να αντιμετωπίζουν τους φόβους και τις πληγές μας με το σύντροφο.
 4. Να θέτουν όρια και να διαχειρίζονται τις «συγκρούσεις» μέσα στη σχέση.
 5. Να εξισορροπούν τον ανταγωνισμό με εμπιστοσύνη και αλληλουποστήριξη στη σχέση.
 6. Να επαναπροσδιορίσουν τους ρόλους, τις αξίες, τις αρχές και τους στόχους στη σχέση μας.
 7. Να «μεταμορφώσουν» τη σχέση τους, ώστε ο θυμός, η απογοήτευση και η απομάκρυνση να δώσουν τη θέση τους στην ασφάλεια, την εμπιστοσύνη, την αμοιβαία εκτίμηση και τη συντροφικότητα.

 

ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Βιωματικές ομαδικές ασκήσεις και «ανά ζεύγη» (ασκήσεις χαλάρωσης, εμπιστοσύνης, δημιουργικός οραματισμός, ενεργοποίησης – δεσίματος ομάδας).

 1. Συζήτηση σ’ομάδες – Τελική αναπλαισίωση στην ολομέλεια – ελεύθερος συνειρμός).
 2. Παιχνίδι ρόλων.
 3. Μουσική
 4. Κινησιοαισθητικές ασκήσεις
 5. Ζωγραφική
 6. Συγγραφή γραμμάτων
 7. «Ενεργητική ακρόαση»
 8. Συμπλήρωση ερωτηματολογίου

 

ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ζευγάρια ή άτομα που είναι σε σχέση ή έχουν οικογένεια.

Η διάρκεια του θα’ναι 2 ώρες και θα πραγματοποιηθούν 8 συναντήσεις . Το σεμινάριο θα ξεκινήσει

ημέρα Τετάρτη 10/02/2016 και ώρα 1800.

Δηλώσεις συμμετοχής  στην φόρμα ή στο τηλ. 210-8082673 καθημερινά 800-1500 .Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας!

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ 2 ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ

Τελευταία Ενημέρωση ( 01/02/2016 10:19 )
 
«ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ» PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Authors   
22/12/2015 09:10

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ :

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Κηφισιάς- ΟΚΑΝΑ «ΠΡΟΝΟΗ» στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του, σε συνεργασία με το Γραφείο Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Β’ Αθήνας οργάνωσε διήμερο επιμορφωτικό βιωματικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ» που υλοποιήθηκε από τις 14 έως τις 15 Νοεμβρίου 2015 στο χώρο της ΠΡΟΝΟΗ, διάρκειας 16 ωρών.

Αντικείμενο του σεμιναρίου ήταν η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα, όπως:

-Η κατανόηση της σημασίας της πρόληψης για την αποφυγή ή την καθυστέρηση έναρξης καπνίσματος.

-Η ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τα νέα δεδομένα αναφορικά με τις εξαρτήσεις και η ανάδειξη του ρόλου τους στην πρόληψη των μαθητών.

- Η επιμόρφωση και η κατάρτιση των εκπαιδευτικών στο υλικό πρόληψης καπνίσματος.

-Η παροχή γνώσεων και μεθοδολογίας αλλά και η πρακτική εξάσκηση στην υλοποίηση ψυχοεκπαιδευτικών παρεμβάσεων πρόληψης στους μαθητές σχετικά με το κάπνισμα.

-Η ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και η διαμόρφωση μιας πολιτικής σχετικά με θέματα πρόληψης του καπνίσματος στο χώρο του σχολείου.

Το εκπαιδευτικό υλικό «ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ» είναι ένα χρήσιμο παιδαγωγικό εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.   Ο γενικός στόχος της παρέμβασης στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι η επιμόρφωση τους σε ένα στοχευμένο πρόγραμμα πρόληψης του καπνίσματος και η υποστήριξη τους στην εφαρμογή προγραμμάτων αγωγής υγείας στο χώρο του σχολείου.

Το κάπνισμα αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα το οποίο έλαβε διαστάσεις παγκόσμιας πανδημίας στη διάρκεια του 20ου αιώνα και θεωρείται ως ο υπ΄ αριθμόν ένα  αιτιολογικός παράγοντας   πρόληψης  νοσηρότητας και θνησιμότητας   παγκοσμίως.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν 12 εκπαιδευτικοί από σχολεία κυρίως του Δήμου Κηφισιάς  και των Μελισσίων αλλά και από το Διαπολιτισμικό , την Ελευσίνα και τον Άγιο Δημήτριο.     Με την ολοκλήρωση της επιμόρφωσης, οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ομάδα στήριξης εκπαιδευτικών, για την εφαρμογή του προγράμματος , η οποία θα πραγματοποιείται κάθε 15 μέρες στο χώρο του Κέντρου μας.

Το κλίμα που δημιουργήθηκε από το σεμινάριο ήταν ιδιαίτερα ζεστό και ανέδειξε την ανάγκη για περαιτέρω συνεργασία.

Την ευθύνη του συντονισμού και της υλοποίησης της επιμόρφωσης είχε η    κα Αλεξάκη – Αναστασοπούλου Αρχοντούλα, Κοινωνική Λειτουργός -Ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή Σύμβουλος.

Χαιρετισμό και ανοικτή πρόσκληση στήριξης στο έργο των εκπαιδευτικών απηύθυναν:

 • Η κα Τριανταφύλλου – Πιτίδη Αγγελική, Πρόεδρος Δ.Σ. του Κ.Π. ¨ΠΡΟΝΟΗ¨
 • Η κυρία Σιαφαρίκα Ευαγγελία Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Υπ. Παιδείας.
 • Η κα Μακαρώνη Σωτηρία, Επιστημονικά Υπεύθυνη  του Κ.Π. «ΠΡΟΝΟΗ»

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας καθημερινά στο τηλ: 2108082673, ή μέσω email στο info@pronoi.org.gr.

Επίσης μπορείτε να ενημερωθείτε για το Κέντρο μας μέσω της Ιστοσελίδας  www.pronoi.org.gr.

Τελευταία Ενημέρωση ( 22/12/2015 09:20 )
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL